Почетна » Државни лов на узбуњиваче

Државни лов на узбуњиваче

од admin
0 коментар

 

Наиме, Војни синдикат Србије (ВСС) је саопштио да је прошле недеље, по налогу министра одбране Александра Вулина један официр смењен на ниже радно место, пошто је одлучио да буде узбуњивач и поштујући законску процедуру указао на корупцију и незаконитост приликом запошљавања четири особе у Министарству одбране.

Потпредседница Демократске странке Драгана Ракић у више наврата је указивала на корупцију и кршење закона у Вршцу, због чега је годинама на удару локалне власти и режимских медија. Сем лажи, увреда и клевета, против ње су покретани и судски поступци.

Основни суд у Вршцу недавно ју је осудио на 100.000 динара казне и 97.000 динара судских трошкова, јер је у ауторском тексту који је објавио Данас поставила питање да ли је истина да је било шамарања у кабинету код градоначелнице Вршца. Тиме је, како је суд констатовао, повредила углед и част градоначелнице Вршца.

– Ја сам тужена јер сам само поновила питање које је у Народној скупштини Мариника Тепић поставила као посланичко питање. Осим тога, у спорном тексту сам јасно навела да је реч о гласинама које нико није ни демантовао ни потврдио. Седнице Скупштине Србије су јавне и преноси их РТС, као јавни сервиса грађана Србије. Тако да су све теме на скупштинским заседањима јавне и подложне критици и расправи. Нема због тога оправдања да било ко сноси последице због понављања онога што је изнето у највишем државном органу наше земље, а посебно зато што је тема могуће насиље над носиоцима јавне власти – каже Ракић. Она додаје да се поставља питање да ли грађани треба да страхују да ће сносити последице ако се јавно баве темама са седница Народне скупштине или ако укажу на насиље било које врсте.

– Каква се порука шаље жртвама, али и насилницима, ако ће последице и одговорност сносити онај ко у ауторском тексту само јавно поставља питања и тражи одговоре? Ако сам ја одговорна због постављеног питања, онда дефинитивно живимо у друштву у којем нема слободе мишљења и саопштавања информација и идеја – наглашава Ракић. Што се тиче случаја узбуњивача из Крушика, наша саговорница сматра да је он парадигма ишчашене стварности у којој живимо већ неколико година.

– Уместо да Тужилаштво испитује наводе на које указује узбуњивач, да се трага за правим криминалцима и лоповима, да се испитују везе министра Небојше Стефановића и његовог оца са незаконитом трговином оружјем и да се на крају иза решетака нађу они који крше закон, ми имамо потпуно обрнуту ситуацију. Иза решетака се нашао човек који је указао на кршење закона и на штету коју трпи фабрика у којој ради – истиче Ракић. Према њеним речима, уместо да буде награђен и заштићен пред законом, радник Крушика је кажњен.

– Ово што се десило Обрадовићу видим као још један доказ да Србија није правна држава, да овде влада општа правна несигурност. Свако ко јавно укаже на кршење закона и процедура, моментално је нацртао себи мету на чело и може да очекује судбину узбуњивача из Крушика. Овде се сваки појединац осећа неслободним, јер се по диктату једног политичара и једне политичке странке хапсе људи ни криви ни дужни. Актуелни режим даје прилику да се афирмише оно најгоре у нама, као када су пре неколико дана запослени у фабрици у Лучанима вређали породицу свог настрадалог колеге – наглашава Ракић. Она додаје да хапшење узбуњивача из Крушика јесте показна вежба застрашивања грађана и истовремено очајнички потез корумпираног режима који постаје свестан да ће му ускоро доћи крај.

Најпознатији случај узбуњивача у Србији који јасно одсликава однос државе према људима који указују на корупцију и кршење закона је случај доктора Борка Јосифовског који је указао на „сарадњу“ Хитне помоћи и погребног предузећа.

Он је је пре 14 година обавестио министарство здравља и инспекцију о томе да након одласка екипе хитне помоћи са адресе породице која је звала због тешко болесног укућанина, који је у међувремену преминуо, долазе представници увек истих приватних погребника нудећи своје услуге. Адресе породица су сазнавали од лекара Хитне помоћи који су од погребника заузврат примали новчану накнаду. Након тога, Јосифовски је „награђен“ је отказом, добијао је претње смрћу, а случај који је пријавио никада није довио судски епилог..

Кривична пријава против Вулина

Војни синдикат Србије није желео да открије идентитет официра узбуњивача из страха да ће се са његовим прогоном наставити, а против министра одбране Александра Вулина и његових најближих сарадника због грубог кршења закона и непоступања по упозорењу узбуњивача, као и због прогона, деградирања и мобинговања узбуњивача, поднеће кривичну пријаву. Из ВСС наводе да се официр одлучио на узбуњивање пошто је претходно комисија за пријем у радни однос добила усмени налог из кабинета министра одбране да се „морају запослити четири лица“, која у датом тренутку нису испуњавала потребне законске услове. Узбуњивач, официр са највишим оценама, који је упозорио на незаконитост, експресно је и противзаконито и мимо прописа пребачен на ниже радно место, наводи синдикат и додаје да ово није усамљен случај прогона узбуњивача у систему одбране.

Нови случај у Крушику

– Фабрика оружја „Крушик“ остала је без посла вредног више милиона долара јер је држава одбила да јој дозволи већ уговорен посао да би само пар месеци касније приватној фирми дозволила извоз истог „Крушиковог“ производа истом купцу, увевши тако посредника у посао, сазнаје портал Пиштаљка. Из докумената у које је Пиштаљка имала увид, види се да су надлежна министарства прошле године одбила да издају дозволу Холдинг компанији „Крушик“ из Ваљева да у Републику Јерменију извезе 32.000 мина од 120 милиметара. Тако је уговор вредан 7.155.200 америчких долара – пропао. Међутим, нешто касније, држава је дала зелено светло приватној фирми „Вектура транс“ из Новог Београда да исту врсту „Крушиковог“ оружја отпреми и прода истом купцу и овај посао је у току. Према слову уговора од 28. фебруара 2018. године, државна компанија „Крушик“ уговорила је са Министарством одбране Јерменије да 2019. и 2020. године испоручи два контингента од по 16.000 мина, иначе, један од својих најтраженијих производа. Овај аранжман, по коме би сваки комад оружја био плаћен 223,60 долара, био је повољнији за ваљевску компанију јер се она појавила у улози директног извозника. Уместо извозне дозволе, из министарстава задужених за издавање овог сертификата, стигао је негативан одговор, па је уговор са Јерменијом остао мртво слово на папиру.

Можда ништа не би било необично да исте године, само који месец касније, иста министарства не одобравају захтев власника и директора „Вектуре транс“ Милана Суботића да у Јерменију извезе исту врсту робе истом купцу. Држава је тиме фактички увела посредника у већ склопљен посао уговором о директној продаји од 28. фебруара 2018. године. Тако је Суботићева фирма, на основу уговора од 28. децембра 2018. године, почела у пролеће ове године да извози у Јерменију први контингент од уговорених 27.000 мина, уз комисиону провизију од пет одсто на нето цену мине која је овај пут коштала 191,94 евра бруто. Потпис на директни уговор „Крушика“ са Јерменијом ставио је тадашњи генерални директор „Крушика“ Младен Петковић, који је новембра прошле године сео у фотељу првог човека друге државне фирме, крагујевачког „Застава оружја“, годинама једног од највећих пореских дужника у земљи. Д. Д.

Катарина Живановић  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар