Почетна » ИМА ЛИ СТРАХА ОД ПОПЛАВА? Ево колико кише најављују метеоролози у Београду, а колико је пало У МАЈУ 2014.

ИМА ЛИ СТРАХА ОД ПОПЛАВА? Ево колико кише најављују метеоролози у Београду, а колико је пало У МАЈУ 2014.

од admin
0 коментар
Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) је упозорио на значајне количине падавина наредних дана у Београду, ипак, оне ће бити далеко мање од неких рекордних.
 
ФОТО: МИЛАН ИЛИЋ / РАС СРБИЈА
 
Најављена укупна количина падавина за понедељак и уторак на подручју престонице је од 30 до 50 литара по квадратном метру.
 
Ако ове податке упоредимо са протеклим месецом, у Београду је само за један дан, 12. априла, максимална дневна количина падавина износила 40,8 литара, колико се очекује укупно за данас и сутра.
 
На подручју Београда за наредних пет дана, РХМЗ најављује да ће пасти од 70 до 90 литара по квадратном метру. И многи се плаше да се не понове трагичне поплаве из 2014. године.
 
Међутим, тада је пало много више кише него што се сада најављује. Тог 15. маја 2014. на територији престонице, за само један дан, пало је 107,9 литара кише, чиме је надмашен дотадашњи рекорд из 14. јуна 1994. од 94 литара.
 
Дакле, не очекују се ни приближно јаке падавине као што је то био случај 2014. године. Оно што, ипак, позива на опрез, је чињеница да ни пред 15. мај 2014. метеоролози нису најављивали толику количину падавина.
 
ИЗВОР:blic.rs/М.Марковић

Можда ти се свиди

Оставите коментар