Почетна » ПОТРЕБНА ДОДАТНА ПОМОЋ РОМИМА У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ

ПОТРЕБНА ДОДАТНА ПОМОЋ РОМИМА У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ

од admin
0 коментар

 „Велики број припадника ромске заједнице у Републици Србији, посебно породице које живе у неформалним насељима, у веома су тешком положају.
Апелујем на надлежне органе да учине додатне напоре како би се ублажилепоследице пандемије које могу бити врло видне у социјалном и економском
сегменту живота ромске заједнице“, навео је Пашалић.

 Заштитник грађана наводи да је, с обзиром да већина ромских насеља у Републици Србији нема приступ води, струји нити интернету и да нису у прилици да одржавају основну хигијену нити да деци омогуће праћење школске наставе путем интернета, одмах по избијању пандемије током ванредног стања посетио десет ромских насеља. Неодговарајући услови живота и недостатак санитарне инфраструктуре пре свега онемогућавају потпуно поштовање превентивних мера што припаднике ромске заједнице ставља у још тежи положај и излаже још већем ризику, рекао је Пашалић. „Пандемија вируса ковид-19 траје већ годину дана и потребне су додатне мере помоћи и заштите права припадника ромске заједнице. Очекујем да јединице локалне самоуправе на чијим територијама се налазе ромска насеља у потпуности поступе по препорукама које смо им упутили прошле године“, навео је Пашалић.

Светски дан Рома установљен је 1990. године у пољском граду Сероцку, у знак сећања на Први међународни конгрес Рома који је одржан почетком априла 1971. године у Лондону.

Можда ти се свиди

Оставите коментар