Почетна » СКАНДАЛ КОЈИ БОЛЕСНЕ МОЖЕ ДА КОШТА ЖИВОТА Измислили цео интервју са познатим лекаром да би продали СУМЊИВИ ПРЕПАРАТ

СКАНДАЛ КОЈИ БОЛЕСНЕ МОЖЕ ДА КОШТА ЖИВОТА Измислили цео интервју са познатим лекаром да би продали СУМЊИВИ ПРЕПАРАТ

од admin
0 коментар

 

Ако се узме у обзир да је Србија, према последњим званичним статистикама, трећа у свету по броју умрлих особа од кардиоваскуларних болести, да од болести срца и крвних судова свакодневно умре 147 особа, а да годишње те болести убија читав један град од 50.000 становника, јасно да би последице оваке изјаве биле погубне за велики број пацијената.
 
Али онима који су овакав интервју, односно рекламу, објавили на интернету, то очигледно не смета у својој борби за профит.
 
Измишљене речи лекара у интервју који је кружио интернетом испрепадале су све оне који болују од повишених масноћа у крви, јер им поручује да могу да добију инфаркт чак иако пију лекове које им је прописао њихов лекар. Уз то, лекар им у тексту сугериише да „слободно купују препарат и тиме излече своју болест“.
 
Пљуште кривичне пријаве
 
Те речи могле су да угрозе хиљаде пацијената, кажу стручњаци, а овај својеврсни скнадал стигао је дотле да пљуште кривичне пријаве, како су открили за „Блиц“ актери читаве драме, са свих страна – кардиохирург тужи фирму која продаје препарат због, како тврди, измишљеног интервјуа с њим, а власник фирме кривично гони Н. Н. лице „које му је подметнуло лажни интервју који он уопште није ни видео“.
За епилог читаве ове ујдурме, која је потпуно слудела пацијенте, сачекаћемо још, а дотле стручњаци, али и представници удружења за заштиту потрошача, упозоравају грађане и оне који су оболели да не наседају „на очигледни криминал који може да им, осим новчаника, угрози и животе“.
 
У спорном интервјуу, који је објављен на два портала, па одмах скинут после најаве тужбе познатог лекара, а у који је „Блиц“ имао увид, између осталог, стоје његове речи да „ако пијете лекове и нагло снизите ниво холестерола можете изазвати крајње негативну реакцију организма до самог инфаркта“. Онда тај кардиохирург каже да „једини додатак исхрани који званично препоручује Здравствена унија за лечење холестерола и које кардиолози користе при свом раду је пурилипид“.
 
Његова цена, како је објављено на сајту произвођача, је на снижењу 3.650 динара.
 
Др Ристић: Ово је отишло предалеко
Проф. др Миљко Ристић, наш најугледнији кардиохирург, бивши директор Клиничког центра Србије и Клинике за кардиохирургију КЦС, каже за „Блиц“ да је чуо шта се десило његовом колеги и да је ситуација отишла предалеко.
 
– Неко је себи дао за право да измишља интервју са врло познатим и препознатљивим кардиохирургом, добрим стручњаком у свом послу, који је још и директор специјалистичке здравствене установе за лечење кардиоваскуларних обољења. То је типичан пример обмане евентуланих корисника тог препарата. Такве куће не бирају сртедства и начин да увуку у те њихове приче људе који немају везе са тим. Очигледно су вођени идејом да ће грађани поверовати речима познатог стручњака и почети масовно да купују тај препарат – каже проф. др Ристић.
Према његовим речима, ту се крије опасност од угрожавања здравља пацијената.
 
– Неко ће да каже:“Ако ми тај и тај лекар препоручује препарат, онда ћу стварно да бацим лекове, почећу да га пијем јер му верујем“. То је јако опасно. Власнике таквих фирми требало би ригорозно кажњавати – наводи саговорник „Блица“.
 
Према његовим речима, тек тада ће они имати неку меру.
 
– Саветујем пацијентима и свим осталим грађанима да обавезно слушају своје лекаре. Никако да се самоиницијативно одричу терапије на основу било каквог текста у рекламама за препарате и додатке исхрани. Уколико имају висок холестерол или неки други здравствени проблем, они морају да верују својим лекарима и да се придржавају прописане терпије – навео је тај стручњак за „Блиц“.
 
Паповић: Чист криминал
 
– То је чист криминал – речи су Горана Паповића, председник Националне организације потрошача Србије (НОПС).
Он додаје за „Блиц“ да на читав овај случај морају да реагују сви надлежни.
 
– Наш савет грађанима да никако не купују препарате, додатке исхрани, суплементе, лекове путем интернета! Никако! Они морају да се консултују са својим лекарима у вези са свим тим. Посебно ако се зна да је Србија преплављена домаћим и страним преварантима. Највећи проблем су назови лекови и суплементи, додаци исхрани. Власници тих фирми који их продају путем интернета одлично познају менталитет наших грађана и користе то да наши људи, када су болесни, не питају за цену. Купују све што помисле да може да им помогне – каже Паповић за „Блиц“.
Са друге стране, Братислав Вељовић, директор фирме која продаје препарат „пурилипид“, каже за „Блиц“ да јесте објављен спорни интервју са професором др Милованом Бојићем, кардиохирургом и директором Института за кардиоваскулрне болести „Дедиње“, али да „они то нису објавили“.
– Поднећу кривичну пријаву против Н.Н. лица због измишљања и објављивања тог интервјуа. То што је објављено сигурно није дошло са наше стране. Ко је објавио, злонамерно или не, покушавамо да утврдимо – наводи Вељовић.
 
Према његовим речима, он тај текст у коме се рекламира његов препарат „пурилипид“, а у којем др Бојић плаши грађане инфарктом и говори им да пређу да користе тај производ, није ни видео.
– Када сам сазнао за све то већ је тај садржај био уклоњен са интернета. У сваком случају, искрено жалимо што је дошло до тога – објашњава он и тврди да здравље потрошача није било угрожено јер је производ регистрован у Министарству здравља.
 
Министартво здравља: Препарат није регистрован
 
У истом том Министарству експресно су демантовали Вељовића да је препарат регистрован и већ издали налог да се уради ванредни инспекцијиски надзор јер, како кажу, на сајту фирме „Пуривера тим“ се налази оглашени производ „пурилипид“, који се продаје као дијететски суплемент“.
 
Како за „Блиц“ кажу и Сектору за инспекцијске послове у том Министарству, после провере свих података, утврђено је да „пурилипид“ није регистрован.
 
– Тај производ није уписан у базу података Министарства здравља. Правно лице – фирма „Пурива тим“ има уписан само један дијететски производ у нашу базу података. Истовремено, та фирма је променила адресу, а то нису исправили на свом уверењу – навели су они и додали да је потребно да се „изврши надзор и предузму мере у складу са овлашћењима санитарне инспекције“.
 
Поднео сам кривичну пријаву
 
Проф. др Милован Бојић потврдио је за „Блиц“ да је објављени лажни интервју с њим у потпуности измишљен, те да је поднео кривичну пријаву због тога и своја права ће заштитити пред надлежним судом.
Радмила Бриза  Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар