Почетна » СЈ: Координисани сајбер напади на неколико онлајн медија у Албанији у претходна три дана

СЈ: Координисани сајбер напади на неколико онлајн медија у Албанији у претходна три дана

од admin
0 коментар

 

Ови медији објавили су аудио-снимак Велиаја где је он користио претње и псовке како би његов човек био изабран за шефа фудбалског савеза у Албанији. Они тврде да су ови сајбер напади повезани са њиховим сталним критикама Владе и градоначелника Велиаја. До сада је градоначелник Велиај потврдио да је аудио снимак аутентичан, али није дао изјаву у вези са сајбер нападима.

СафеЈоурналистс мрежа обратила се 27. јануара координаторима за приступ информацијама Тужилаштва и Управе полиције у Албанији са питањем да ли је покренута истрага, али надлежни органи за сада нису дали одговоре.

Блерјана Бино, истраживач СафеЈоурналистс у Албанији, изјавила је да је „Дигитална безбедност онлајн медија и њиховог особља кључна. За медије је важно да пријаве ове нападе властима, које, с друге стране, морају осигурати одговарајуц́у истрагу и транспарентност. Такође је важно развијати капацитете медија и инфраструктуру у смислу дигиталне безбедности.”

Мрежа СафеЈоурналистс, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, је веома забринута због ових напада који су изгледа веома добро координисани. Позивамо надлежне органе да покрену брзу и свеобухватну истрагу о свим нападима који су се десили у претходних неколико дана. Веома је важно истражити ко стоји иза ових напада и евентуално отклонити сумњу коју медији тренутно усмеравају на градоначелника Ериону Велиају. Очекујемо потпуну транспарентност истраге и прац́ење конкретних мера које треба предузети.

Мрежа СафеЈоурналистс, ц́е о овом случају обавестити све релевантне националне и међународне заинтересоване организације и институције.

Скопље – Београд – Подгорица – Приштина – Сарајево – Загреб, 26.01.2022

Удружење новинара Косова
Удружење новинара Македоније
Удружење БХ новинара
Хрватско новинарско друштво
Независно удружење новинара Србије
Синдикат медија Црне Горе

Можда ти се свиди

Оставите коментар