Почетна » УНС и НУНС: Истрага због прекида сигнала током гостовања Марије Лукић на Првој

УНС и НУНС: Истрага због прекида сигнала током гостовања Марије Лукић на Првој

од admin
0 коментар

Удружење новинара Србије (УНС) и Независно удружење новинара Србије (НУНС) траже хитну истрагу и расветљавање свих околности прекида емитовања кабловске телевизије у Брусу у време емисије ТВ Прва „Живот прича“, у којој је гошћа била Марија Лукић која је оптужила за полно узнемиравање председника општине Брус Милутина Јеличића.

Како се наводи у саопштењу УНС-а, на друштвеним мрежама у то време појавила се информација да сигнала није било зато што је нестала струја у близини Дома културе у Брусу где се налази репетитор, али је том удружењу у ЕПС-у речено да „није тачно да су они искључили струју“.

„Претпостављамо да је неко у згради Дома културе искључио струју, а то нема везе са ЕПС-ом“, речено је УНС-у.

Како је УНС-у рекла новинарка ТВ Прва и ауторка емисије „Живот прича“ Татјана Војтеховски, „то је део понашања локалног моћника“.

„Кабадахијско понашање председника општине Брус говори да може и да искључи струју како се не би гледала емисија и да му нико ништа не може. Ово је притисак на слободу медија“, рекла је УНС-у Војтеховски.

УНС је подсетио да је чланом 149 Кривичног законика за спречавање или ометање емитовања телевизијског програма запрећена казна затвора до годину дана и позива надлежне да хитно утврде ко стоји иза овог инцидента.

НУНС: За спречавање емитовање програма до три године затвора
Независно удружење новинара Србије (НУНС) саопштило је да је шокирано саботажом којом је грађанима Бруса и околине онемогућено да гледају емисију „Живот прича“ чија тема је била сексуално узнемиравање Марије Лукић од председника општине Брус.

„НУНС указује да спречавање емитовања програма представља кривично дело те да је Кривичним закоником (члан 149) за то дело предвиђена казна до годину дана затвора, односно до три године затвора уколико је дело учинило службено лице у вршењу службе“, наводи се у саопштењу.

НУНС је навео да је, према информацији Прве телевизије, синоћ током емитовања емисије „Живот прича“ Брус остао без телевизијског сигнала.

Према незваничним сазнањима Прве, председник општине је прво тражио од локалног кабловског оператера да искључи сигнал Прве ТВ. Након одбијања дистрибутера да то учини, искључена је струја у Дому културе где се налазе репетитори.

НУНС је подсетио да је суђење Милутину Јеличићу за сексуално узнемиравање Марије Лукић почело 7. фебруара одлуком судије Основног суда у Брусу Младена Типсаревића да новинарима не дозволи да присуствују главном претресу чак ни као грађани.

Сингал се појавио јутрос, без струје био само Дом културе
Сигнал кабловског оператера Сити сервис (Цитy), преко кога већина грађана Бруса прати кабловску телевизију појавио се јутрос.

Власник Сити сервиса Зоран Радојковић рекао је агенцији Бета да је екипа тог оператера синоћ, након што им је јављено да нема сигнала, отишла до Дома културе и видела да цела зграда нема струју.

„Ми смо закупци пословног простора у Дому културе, ту нам се налази кабловска станица. Синоћ нешто пре десет сати нестала је струја у целом објекту, звали смо домара који одржава ту зграду, али он је рекао да не може пре јутра да дође. Сигнал је сам јутрос дошао око пола шест, нисмо ништа поправљали, вероватно је тада струја дошла у објекат“, казао је Радојковић и додао да је „чудно то што је свуда у окружењу било струје те да је само тај објекат није имао“.

Директорка Културног центра Брус, у оквиру кога ради Дом културе у том граду, Бојана Ђошић потврдила је агенцији Бета да је синоћ сигнал кабловска телевизије нестао, али је казала да не зна разлог јер тада није била у Културном центру.

„У то време нисам била у Центру, не знам зашто је настао проблем. Домар ће утврдити шта се десило и то ће пријавити надлежним службама“ казала је директорка.

Брусјанин Александар Грбић рекао је агенцији Бета да се након нестанка кабловског сигнала синоћ тридесетак грађана Бруса окупило испред општине, где су дувањем у пиштаљке и пуштањем емисије са телефона изразили негодовање због нестанка струје у Дому културе, односно због прекида сигнала кабловског оператера.

ИЗВОР:rs.n1info.com

Можда ти се свиди

Оставите коментар