Почетна » УПОЗНАЈТЕ ДАЛИБОРА АРБУТИНУ: Бахати директор против кога се води 9 спорова, потрошио 4 МИЛИОНА само на адвокате

УПОЗНАЈТЕ ДАЛИБОРА АРБУТИНУ: Бахати директор против кога се води 9 спорова, потрошио 4 МИЛИОНА само на адвокате

од admin
0 коментар
 
Лекар супспецијалиста др Желмира Илић, правница Александра Батинић, инжењер телекомуникација и електронике Драган Кркљуш, техничар Александар Панић и Гордана Шушић, спремачица у Управној згради, и даље свакодневно преживљавају Танталове муке у борби за задовољење правде.

Њих петоро води чак девет спорова на суду, а разлози за покретање тужби су различити. Тако је др Илић тужила Арбутину због мобинга „празним столом“, јер је он одбио да, како предвиђа закон, измени регистрацију сектора медицинске заштите којим је руководила.

Мандат истекао 2015.

– Отказ је добила након осам месеци сукобљавања са Арбутином, јер је одбијала да ради мимо закона, а он јој није дозвољавао да пререгиструје сектор. Александра Батинић је имала исти случај мобинга празним столом, а отказ је добила када је, као једини правник у фирми и надлежни руководилац правних послова, тражила испис Арбутине из АПР-а у складу са законом – каже извор „Блица“ упознат у дешавања у овом предузећу.

Бивши руководилац сектора за нуклеарну безбедност, дипломирани инжењер Драган Кркљуш успео је у намери да уведе законом прописани систем надзора над нуклеарним објектима, међутим, врло брзо и он добија отказ.

Мобинг, па неосновани отказ

– Прво је мобингован, а затим и отпуштен због конфликтног става Арбутине према способнијим од себе. Од тада предузеће нема стручњака за ову област. Александар – Аца Панић добио је отказ у афери „радиоактивна бурад стајала на ливади два месеца“, наравно, без икаквих основаних доказа – појашњава извор нашег листа.

Међутим, мобинг и неосновани откази само су део слагалице безакоња у „Нуклеарним објектима“. Пуних пет година траје самовоља и апсолутна власт Далибора Арбутине у овом јавном предузећу – иако му је мандат вршиоца дужности истекао у марту 2015. године, Арбутина и даље седи у директорској фотељи и то, ни мање ни више него без важећег уговора о раду?!

– На основу одлуке о именовању, Арбутина је 5. марта 2014. године са председницом Управног одбора ЈП НОС, проф. др Уранијом Козмидис Лубурић, закључио Уговор о раду, а који се зове Уговор о међусобним правима и обавезама директора, и уписао се као законски заступник у АПР-у. Пред истек првог шестомесечног мандата Арбутине, Влада доноси ново решење о именовању и констатује да „Далибору Арбутини мандат в.д. директора престаје 28. августа 2014“, чиме по аутоматизму законски престаје важност првог уговора, исто као и пријава Арбутине као законског заступника ЈП НОС у АПР – каже извор нашег листа.

Чека се одлука суда

Овим другим решењем Влада именује Арбутину за в. д. директора ЈП, сходно чему је Арбутина требало да закључи нови уговор са тадашњим Управним одбором, као и да поново изврши регистрациону пријаву у АПР у складу са законом.

– Како Арбутина то није учинио, сходно Закону о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре, није ни могао бити регистрован као законски заступник ЈП – прича извор „Блица“.

Наиме, имајући у виду чињеницу да је Уговор о међусобним правима и обавезама склопљен по првом решењу Владе РС истекао са даном издавања новог решења, а нови уговор никада није склопљен, то практично значи да је Арбутина незапослено лице. То потврђује и пресуда Другог основног суда у Београду из октобра 2017. у корист Желмире Илић, бивше раднице овог предузећа, која је Арбутину тужила због незаконитог отказа.

– Суд је одбацио одговор који је на тужбу поднео адвокат Далибора Арбутине уз образложење да не може да се прихвати одговор адвоката јер је пуномоћје дато од стране неовлашћеног лица за заступање туженог. Пресуда је сада враћена и на суду је да одлучи ко је заправо прави и правни заступник предузећа – рекла је за „Блиц“ Желмира Илић.

Четири милиона за адвоката

– Према финансијском извештају из 2017, Арбутина је невероватна четири милиона динара потрошио на исплату услуга за свог адвоката Драгана Ђ. Тошића, кога је ангажовао за заступање у бројним судским споровима које води са запосленима због уручених отказа уговора о раду и злостављања на раду, иако ово предузеће има правника са положеним правосудним испитом – каже извор нашег листа.

Арбутина: Спор против предузећа, а не против мене

На питање „Блица“ о судс­ким споровима који се воде против њега, Далибор Арбутина је одговорио да се спорови воде против предузећа.

– Против Далибора Арбу­тине не води се ниједан судски спор. Напоми­њемо да ЈП „Нуклеарни објекти Србије“ води спорове против одређеног броја запослених и да није изгубило ниједан судски спор – каже Арбутина за „Блиц“.

Иначе, сви спорови који се воде против Арбутине нису за сада ни могли бити изгубљени, јер до данас нису завршени, осим у првом степену оног којим се оспорава његово директорство. Тај спор је виши суд вратио на поновно одлучивање.

: Блиц/Герила.рс

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар