Почетна » Јовановић: Власт прикрива покушај мог убиства

Јовановић: Власт прикрива покушај мог убиства

од admin
0 коментар

Нове потврде да испаљене чауре нису доказ покушаја убиства у случају напада и паљења куће новинара у Гроцкој

Све указује на то да власт неће да призна да је напад на мене био покушај убиства, закључује новинар Милан Јовановић након изјаве тужиоца за високотехнолошки криминал Бранка Стаменковића да је вештачењем утврђено да меци испаљени испред куће новинара нису били покушај убиства.

 

                          Фото: ФоНет/ Ненад Ђорђевић

Бранко Стаменковић је као представник Републичког јавног тужилаштва у сталној радној групи за безбедност новинара гостујући у Инсајдер дебати изјавио да вештачења чаура пронађених испред куће новинара Милана Јовановића указују да меци „нису имали функцију која се помиње у јавности, а то је да је покушано убиство ка оштећеном Јовановићу“.
 
У више наврата је у јавности критикована одлука тужилаштва да окарактерише подметање пожара и пуцање испред куће новинара Милана Јовановића као „изазивање опште опасности“ те су се од надлежних тражили одговори зашто се ово не води као „покушај убиства“.
 
Тужилац Стаменковић је појаснио да првобитни закључци тужилаштва јесу да се ради о кривичном делу изазивање опште опасности, те да је тужилаштво имало другачије доказе да би осумњиченима на терет ставило другу квалификацију. Ипак, наводи да то не значи да ће до краја остати тако и да то зависи од доказа.
 
– Ја више не могу ништа да коментаришем јер сам потпуно немоћан. Не знам који им докази требају – чули су се пуцњи, нађене су чауре на лицу места, шта је релевантније од тога? Изгледа да жестоко покушавају да избегну да признају да је то био покушај убиства. Чак и да није било чаура, мене је неко покушао да запали са све кућом у три сата ујутру. Шта им треба више од тога, пита се Јовановић.
 
Новинару портала Жиг инфо из Гроцке, Милану Јовановићу, у ноћи 11. на 12. децембар запаљена је кућа и то у време када су он и супруга у њој спавали. Нападачи су убацили запаљену течност у гаражу која је саставни део куће и најближа је улици. За неколико минута горела је цела кућа. Према првим вестима испред куће су се у тренутку пожара чули и пуцњи, а на лицу места пронађене су и чауре.
 
Због овог напада ухапшено је троје људи који су окарактерисани као налогодавци и непосредни извршиоци, од који се једна особа нагодила са тужилаштвом и пуштена је. У међувремену је, као крајњи налогодавац означен председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић, који је ухапшен и тренутно се налази у притвору како „не би утицао на сведоке“. Симоновић је пак, и даље први човек општине, како је писао Данас раније, јер иницијатива за његовом сменом није покренута ни са једне инстанце власти.
 
Двери: „Зашто Симоновић и даље прима плату општине?“
 
Председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић, који је оптужен да је наредио паљење куће новинара Милана Јовановића из Гроцке и који се тренутно налази у притвору, и даље је на месту председника општине и даље уредно прима плату, подсећа покрет Двери у саопштењу које су јуче овим поводом издали. Они су истакли да се Симоновић води као да је на одмору, иако Административној комисији није достављен захтев за одмор.
 
„Због свега наведеног постављамо питање министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу да ли је ово начин борбе СНС против насилника у њиховим редовима? Да ли човек који је осумњичен за тако тешко кривично дело може да се и даље налази на функцији председника једне београдске општине?“, указали су из Двери.
 
ИЗВОР: danas.rs

Можда ти се свиди

Оставите коментар