Почетна » Бодрожић: „Медијски револвераши“ загадили медијски простор и отежали посао онима који одговорно раде

Бодрожић: „Медијски револвераши“ загадили медијски простор и отежали посао онима који одговорно раде

од admin
0 коментар

 

Предсеник НУНС Жељко Бодрожић рекао је да није срећан што је као уредник Кикиндских морао три пута да тражи правду ван граница земље и што је било случајева да су судије подлегле утицају политичких моћника.

Бодрожић је рекао да се поједини људи из правосуђа називају „слугама режима“ због таквог понашања, док су „медијски револвераши“ загадили медијски простор и отежали посао онима који желе одговорно да раде свој посао.

Подсећајући на формирање радне групе за безбедност новинара, Бодрожић је рекао да је у контактима видео да има разумних људи на обе стране.

Он је рекао да се нада да ће Медијска стратегија која је припремљен као добар документ и бити примењена, али се плаши да ће остати мртво слово на папиру јер се власт труди да обесмисли сваки закон и документ који се донесе.

Амбасадорка Аустралије Рут Стјуарт оценила је да су и слободни и одговорни медији и независно правосуђе гаранти демократског друштва.

Заменик шефа Мисије ОЕБС Џозеф Мелот упозорио је да када су новинари на мети, сви грађани су угрожени. Он је поздравио рад на случају паљења куће новинара Милана Јовановића, али је додао да у другим случајева напада и претњи новинарима није било напретка.

Мелот је поздравио што се у нацрту Медијске стратегије посебно води рачуна о побољшању безбедности новинара.

Представник Министарства културе и информисања Дејан Стојановић представио је нека од решења која је Радна група за израду Нацрта медијске стратегије која се тичу безбедности новинара.

Он је изнео податке из евиденције НУНС по којима је 2016. било 59 случајева напада на новинаре, 2017. године 63 инцидента, а прошле године 46 случајева.

Стојановић је рекао да се нада да ће бити и финансијских средстава за предложене мере како би после пет година примене тог стратешког документа били створени услови за безбедан рад новинара.

Председник Независног друштва новинара Војводине Норберт Шинковић рекао је да медији и правосуђе морају радити заједно. Горуће питање за медије је безбедност новинара, јер се ради о питању безбедности саме заједнице, истакао је Шинковић.

Наш задатак је да радимо заједно на поверењу, да представљамо грађане, а као новинари постављамо непријатна питања онима који воде државу, рекао је он.

Често се не разумемо када је реч о праву и новинарству, разумем да друга страна није довољно упућена у оно што ми радимо као новинари али овај скуп и приручници су добар корак напред, констатовао је Шинковић.

У првом делу скупа представљен је у приручник „Медији и правосуђе“ намењен судијама, тужиоца и адвокатима.

 ФоНет/Данас

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар