Почетна » Болеснике шаљу на покварен ПЕТ скенер

Болеснике шаљу на покварен ПЕТ скенер

од admin
0 коментар

Од два ПЕТ скенера која постоје у Србији, у Клиничком центру у Београду и Сремској Каменици, пацијенти немају могућност да се прегледају јер су сви термини КЦС попуњени, а апарат у Сремској Каменици је у квару.

 

Фото: Фонет/ Зоран Мрђа

 

Упркос томе, конзилијуми лекара и даље шаљу пацијенте на преглед у Сремску Каменицу или им са непознатих бројева поручују „да се снађу“ или да се јаве докторки Даници Грујичић у јулу. Она је недавно именована за в.д. директора Института за онкологију и радиологију Србије.
 
Наша редовна читатељка, иначе онколошка пацијенткиња, јавила нам је јуче да је лекари шаљу на ПЕТ скенер у Сремску Каменицу иако је у квару.
 
– Отворено су ми рекли да у Београду нема места и да се снађем, односно нађем везу. И то позивом са скривеног броја. Цимерка из собе чекала је четири месеца на ПЕТ скенер, а конзилијум нас шаље у Сремску Каменицу иако знају да скенер тамо не ради. Преглед може да се уради приватно, у Хрватској или Мађарској, а цена је око 1.000 евра – каже наша читатељка. Најгоре од свега, додаје, јесте чињеница да их лекари уопште нису обавестили о томе да постоји могућност рефундације уколико се преглед обави приватно.
 
– Штавише, они су дужни да нас упуте да преглед може бити рефундиран, али то не чине, већ онколошке пацијенте шаљу на преглед на покварен апарат – истиче.
 
Докторка Даница Грујичић каже за Данас да је тачно да ПЕТ скенер у Сремској Каменици не ради, али да не зна ништа о упућивању лекара да пацијенти тамо обаве преглед или да се јаве њој.
 
– То не могу да коментаришем, јер никад нисам радила на ПЕТ скенеру. Велико је питање ко је то уопште и са каквом намером рекао пацијентима. Колеге које тамо раде одлично знају чиме се ја бавим и не верујем да су пацијенте упутили на мене – каже Грујичић за Данас, додајући да је можда реч о усамљеном случају са којим она није упозната.
 
– Оно што са извесношћу могу да кажем је да су делови за ПЕТ скенер у Сремској Каменици наручени и да би он требало да почне са радом у понедељак – наглашава наша саговорница. Она додаје да би у Србију у наредном периоду требало да стигну још два ПЕТ скенера, али да не може да прецизира када ће то бити.
 
ПЕТ скенер је најсавременија и најпрецизнија метода дијагностике тумора. Њом се може тачно утврдити величина, положај, активност и распрострањеност могућег обољења од рака. Свега два оваква апарата у Србији су недовољна за онколошке пацијенте, имајући у виду да у Центру за нуклеарну медицину КЦ Србије на ПЕТ скенеру дневно може бити прегледано свега 12 пацијената. Листе чекања за ову врсту прегледа су вишемесечне, а не треба подсећати да је реч о пацијентима са најтежим обољењима.
 
Професорка Даница Грујучић, пре именовања за в.д. директора Института за онкологију и радиологију Србије, била је начелница Клинике за неурохирургију КЦС. Након именовања, рекла је да ће остати верна и својим пацијентима на неурохирургији као и да ће се одрећи директорске плате у хуманитарне сврхе.
 
– Даћу све од себе да заједно са својим колегама омогућимо пацијентима брже и ефикасније лечење а боље услове за моје колеге, истакла је након именовања.
 
– Такође, моје именовање се помиње у неким дневнополитичким препуцавањима, желим да сви знате да нисам члан ниједне странке нити имам намеру да се укључујем у политичке активности било које странке. Мој мотив је увођење организације и реда где год да радим, желим да пацијенти добију третман какав заслужују – нагласила је Грујичић. У вези са листама чекања, истакла је да је срамота да оне постоје за најтеже болеснике и да „како знамо и умемо морамо то да средимо у најкраћем року“.
 
ИЗВОР:danas.rs/Катарина Живановић

Можда ти се свиди

Оставите коментар