Почетна » Весић лаже и прети Филозофском јер професори критикују власт

Весић лаже и прети Филозофском јер професори критикују власт

од admin
0 коментар

 Водитељка јутарњег програма Студија Б показала је заменику градоначелника фотографије платоа испред Филозофског факултета и рекла да су рупе до два метра, те да људи ту сваког дан падају и практично ломе ноге, на шта је Весић одговорио “да он није адреса за то”.

 

“Треба да се обратите правој адреси, а не мени. Ја знам да људи мисле да сам ја надлежан за све у Београду, али за овај плато је надлежан Филозофски факултет. Тај плато припада њима, а Град Београд не одржава тај плато”, рекао је Весић и додао:

“Али зато тај факултет зна да критикује ову владу и зна да критикује нас кад год се ти професори мало по мало буне. Нека среде тај плато. Данас ће да изађе инспекција, па ће добити казну, пошто су надлежни за тај плато. Све то припада њима”, наставио је заменик градоначелника.

Декан Филозофског факултета објашњава за Нова.рс да простор Платоа испред Филозофског факултета спада у оквире Просторно културне историјске целине “Подручје Кнез Михаилове улице”, на основу решења Завода за заштиту споменика културе града Београда број 177/4 од 6. априла 1964. године.

“Као такав представља интегралну целину непокретног културног добра од изузетог значаја”, каже Деспотовић и наводи:

“На простору Платоа налази се археолошка целина – римске терме, као и споменик Петру ИИ Петровићу Његошу, изливен према моделу Сретена Стојановића. Споменик је постављен 1994. године на основу одлуке Скупштине града Београда из 1989. године. На овом простору налази се и једна зелена површина, коју одржава ЈКП-Зеленило Београд.”

Он додаје и да је простор Платоа ограничен Капетан Мишиним здањем, које је културно добро од изузетног значаја.

“Филозофски факултет Универзитета у на Београду није и не може да буде власник јавне градске површине и нема овлашћења да врши грађевинске интервенције у оквирима заштићене културно историјске целине , т.ј. простора Платоа. Студенти и професори Филозофског факултета, као и сви други грађани искључиво користе овај јавни простор у свакодневном саобраћају”, наглашава Деспотовић.

Закључује да надлежност над јавним површинама “несумњиво припада граду Београду, а у овом случају због његовог изузетног значаја и Заводу за заштиту споменика културе града Београда”.

“Она чувена Дубравка Стојановић…”

Приликом излагања проблема са платоом, Весић је искористио прилику да нападне и професорку овог факултета, Дубравку Стојановић, која предаје историју.

“Имате тамо ону чувену Дубравку Стојановић, она тамо предаје историју. Е па госпођо, пошто сте на Филозофском, средите плато испред свог факултета. Покажите како би изгледала држава којој ви тежите, та утопија. То је срамота за оне који су власници”, закључио је Горан Весић у свом стилу.

Један од грађана који је поделио овај твит је и професор Родољуб Кубат, који предаје на Православно-богословском факултету, на којем последњих недеља има огромне проблеме. Он је за наш портал прокоментарисао поменути наступ Горана Весића и стао у одбрану своје колегинице Дубравке Стојановић.

“То је гнусна лаж што је рекао Горан Весић. Плато је градско земљиште. Филозофски факултет је средиште слободне мисли, а зашто се Стојановић ту нашла, то ми није јасно. Она није шеф одељења, она нема везе са овом причом. То је једна часна жена која ради свој посао коректно и јасно. Она нема длаку на језку. Све то је један спин”, рекао је за наш портал професор Родољуб Кубат.

Професорка Дубравка Стојановић рекла је за Нова.рс да би била одушевљена да је плато у власништву Филозофског факултета, па да може сама га среди.

“Била бих одушевљена да је плато власништво Филозофског факултета и да га сама средим као што предлаже господин Весић. Тамо бисмо барем били сигурни да нећемо добити палме. Али, нажалост, на силне молбе факултета, ни општина ни град никад нису одговорили, ни показали спремност да се то ругло среди”, казала је за наш портал професорка Стојановић.

Она је додала да наступ Горана Весића само иде у правцу да се овај проблем не реши.

“Наступ не разумем као жељу града да се то питање реши, већ као притисак на Филозофски”, закључила је Стојановић.

Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар