Почетна » Извештај о вештачењу чауре пронађене код запаљене куће новинара Јовановића: Не може да се тврди…

Извештај о вештачењу чауре пронађене код запаљене куће новинара Јовановића: Не може да се тврди…

од admin
0 коментар

Балистичар који је радио вештачење чауре пронађене испред запаљене гараже новинара Милана Јовановића у извештају до ког су дошли новинари Инсајдера не износи јасан закључак. Уместо тога износи две чињенице – да постоје трагови који указују да се спорна чаура налазила у цеви неког ватреног оружја, али и да трагови указују да је метак активиран услед пламена. Претходно је тужилац Бранко Стаменковић у “Инсајдер дебати” рекао да вештачење указује да “меци нису имали функцију која се помиње у јавности, а то је покушај убиства”. Без обзира на вештачење чауре, чињеница је да поступак против осумњичених води због сумње за изазивање опште опасности, иако је новинару кућа запаљена у сред ноћи док је са супругом спавао у кући.

Милан Јовановић у спаљеној кући Фото: Цензоловка

 

Новинару Милану Јовановићу у ноћи између 11. и 12. децембра прошле године запаљена је кућа, гаража и аутомобил, а испред гараже пронађена је чаура. У јавности је постојала теорија да су нападачи на Јовановића, који су у међувремену откривени и ухапшени, пуцњима из ватреног оружја покушали током пожара да спрече Јовановића да изађе из куће.
 
У извештају о вештачењу чауре од 13. децембра прошле године, до ког су дошли новинари Инсајдера, балистичар наводи да се не може са сигурношћу утврдити да ли је чаура испаљена из неког ватреног оружја или је до активирања метка дошло као последица дејства високе температуре и пламена.
 
У Налазу вештака балистичара наводи се да је утврђено да је реч о чаури која потиче из пиштољског метка калибра 7,65. У том документу, који је достављен и Тужилаштву, пише да је чаура достављена без иницијалне каписле и са видљивим траговима дејства пламена, а „плашт предметне чауре је покидан и отворен у доњој половини“.
 
Међутим, наводи вештак, микроскопским прегледом на достављеној чаури се уочавају трагови “извлакача и избацача” ватреног оружја.
 
„Ово указује да се спорна чаура налазила у цеви неког ватреног оружја. Како код спорне чауре недостаје иницијална каписла, не може се са сигурношћу утврдити да ли је иста опаљена из неког ватреног оружја, или је до активирања метка дошло као последица дејства високе температуре и пламена“,  пише у Налазу и мишљењу вештака балистичара.
 
У документу се наводи да чињеница да је код спорне чауре дошло до кидања чауре и испадања иницијалне каписе што указује на активирање метка услед дејства пламена.
 
„Наиме, како се том приликом метак налази слободан, без зидова цеви и затварача, то су барутни гасови, настали активирањем метка, слободни да се шире у свим правцима. Ово за последицу има испаљивање пројектила, иницијалне каписле, а најчешће и кидање плашта. Након опаљења метка у чаури не остају експлозивне и запаљиве материје, те накнадно дејство пламена на испаљену честицу, не би довело до оштећења исте“, објашњава вештак.
 
Тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић је, гостујући у Инсајдер дебати, изјавио да су вештачења чаура пронађених испред куће новинара Милана Јовановића окончана и да указују да меци “нису имали функцију која се помиње у јавности, а то је покушај убиства”. Лист Политика је јуче такође објавио, позивајући се на изворе блиске истрази, да је вештачење показало да чаура није испаљена из пиштоља.
 
Јовановић: Пиштољ сам продао пре 20 година
У јавности се помињал и могућност да је спорни метак калибра 7,65 милиметара могао да буде у власништву Милана Јовановића, јер је био полицајац. Међутим, Јовановић у изјави за Инсајдер каже да је имао пиштољ тог калибра, али да га је продао пре 20 година.
 
„У полицији постоји извештај о томе и тачан датум продаје. Чаура је пронађена испред гараже“, истиче Јовановић.
 
Новинару портала Жиг инфо из Гроцке, Милану Јовановићу, у ноћи 11. на 12. децембар запаљена је кућа, и то у време када су он и супруга у њој спавали. Нападачи су убацили запаљену течност у гаражу која је саставни део куће и најближа је улици. За неколико минута горела је цела кућа. Према првим вестима, испред куће су се у тренутку пожара чули и пуцњи, а на лицу места пронађене су и чауре.
 
Због сумње на подстрекивање паљења куће новинара Јовановића ухапшен је председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић. Претходно су у овом случају ухапшене још три особе.
 
Новинари Портала Жиг инфо већ годинама истражују углавном финансијске злоупотребе у општини Гроцка и околним селима, неколико пута су се обраћали полицији и тужилаштву због претњи које добијају. Подносили су и пријаве због незаконитог рада надлежних.
 
Реакција је, међутим, изостала, а Милан Јовановић је у разговору са новинарком Инсајдера изнео став да је све што му се десило могло бити спречено да је реакције надлежних на време било.
 
“Пазите оно што смо ми објављивали и писали, то је могло да се спречи да су на те наше текствове реаговали остали медији, да је раговала полиција, да је реаговао јавни тужилац. Пазите, ако је то тачно што сам ја писао, значи да ту има елемената кривичног дела да неко пљачка ову земљу. Ако није тачно зашто ви господо мене нисте тужили да ја објављујем лажи”, рекао је Јовановић.
 
Он наводи да се ни данас не осећа безбедно јер нема сталну пратњу полиције, као и да му је спаљену кућу недавно обилазила ћерка првоокривљеног у истрази Драгољуба Симоновића, председника општине Гроцка.
 
Симоновић је 25. јануара ухапшен због сумње на подстрекивање паљења куће новинара Јовановића.
 

Можда ти се свиди

Оставите коментар