Почетна » Лончар: Није било обдукција које једине могу да покажу узрок смрти; Кон: За нетачне податке о умрлима од короне одговорни информатичари

Лончар: Није било обдукција које једине могу да покажу узрок смрти; Кон: За нетачне податке о умрлима од короне одговорни информатичари

од admin
0 коментар

 

„Кон је лепо образложио да ту има нечега што није ушло у систем, нечега што није пријављено или било шта, али смо крајње разјаснили да не постоји ниједна ствар која је пријављена, за коју смо знали, а да није објављена. Али сада постоји додатна анализа, и оно што сам вам ја рекао – да ли ће неко и некада успети да вам одговорно тврди због чега је неко умро? Не, неће. Из ког разлога? Јер једино ко може да вам каже разлог смрти, то је када се уради обдукција, а ниједном од тих пацијената није урађена обдукција“, рекао је Лончар одговарајући на питања на данашњој конференцији за новинаре.

„Ја вас разумем да вам не одговара овај резултат, и то ми је сасвим у реду, да се тешко навикавате на тај резултат. Ви не можете да се навикнете да је Србија једна од најбољих са резултатима. И жао ми је што као да вам је драже да има што више мртвих. Нама, ми се овде сви боримо да буде што мање мртвих, и да буде што више преживелих и здравих“, поручио је министар здравља.

Епидемиолог Предраг Кон је изјавио је јуче да је према његовом истраживању на основу података из Градског завода за јавно здравље, од марта до јуна, било три пута више смртних случајева него што је систем прикупио и што је званично објављено, односно него што је писмено пријављено.

Навео је да је у свом истраживању – од марта до јуна – нашао 210 смртних исхода којима је уписано у потврди о смрти било написано као непосредни или основни узрок смрти ковид19, а да је званично 118 таквих случајева званично пријављено.

„Поред тога нашао сам 29 смртних случајева у том истом периоду од вирусне пнеумоније и нашао сам вишак смртности од неозначене пнеумоније – дакле, небактеријске – 102 случаја је било вишка, али не можемо да су 102 била од ковида, али један знатан број јесте“, рекао је.

Према његовим речима, постојао је проблем у информационом систему, и додао да сада може да тврди да су подаци врло приближни и врло тачни.

Кон: Одговорност на информатичарима који су давали нетачне податке

Кон данас за Телевизију Н1 одговорност за саопштавање мањег броја умрлих од последица инфекције коронавирусом у Србији пребацио на информатичаре који су давали нетачне податке, наводећи да је Кризни штаб саопштавао све податке које је имао.

„Тврдим, под пуном моралном одговорношћу да Кризни штаб у медицинском делу није могао да има друге податке од оних које је добијао од информатичара. Ако неће то да се прихвати, не жели се истина податак који је изнео о већем броју смртних случајева него што је пријављено у периоду од марта до јуна, није ‘нова вест’“, рекао је епидемиолог.

Према његовим речима, оног момента када је стављена сумња на податке, а то је било у јуну, „јасно је било да информатички систем озбиљно заказује, и на то је упозорено“.

„Чак је и премијерка (Ана Брнабић) рекла да тај систем није потпуно исправан и да има низ грешака“, рекао је Кон.

Н1, Бета/Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар