Почетна » Награда за храброст Јелени Зорић и Александру Цвркотићу

Награда за храброст Јелени Зорић и Александру Цвркотићу

од admin
0 коментар

 Како је образложио жири, Јелена Зорић је својим храбрим и етичким ангажманом током 2020. године, а нарочито за време грађанских протеста почетком јула, потврдила све атрибуте часног и професионалног журнализма, као и сниматељ Цврковтић “као симбол свих одважних сниматеља и фотографа, који камером, без обзира на услове и прилике, бележе важне тренутке”.

Јелена Зорић је након уручења награде истакла да је то тимска награда и посветила ју је студентима новинарства и будућим новинарима јер ће, како каже, на њима бити највећи задатак – да врате достојанство професији.

“Последњих дана чујемо да неко покушава да импутира увреду у јавности како новинари Н1, Нове С или Неwсмаx адриа раде под притиском. То је увреда за нас. Сви ми новинари не трпимо притисак и можемо да извештавамо, како кажете, етички храбро. Притисак иде на наше уреднике, шефове, власнике. После сваке наше јако добре приче можете да чујете да се секу неки каблови, да се неком препоручује да узме другог кабловског оператера”, рекла је она.

Поручила је да истина не може да се заустави и захвалила се директорки Унитед Медиа Александри Суботић зато што је дошла да је подржи, “као што то чини и сваког дана”, као и директору Н1 Југославу Ћосићу и извршном продуценту Игору Божићу и свим уредницима који јој “никада нису наредили како и шта да напише”.

Александар Цвркотић је рекао да му је велика част и да награду посвећује колегама Вуку Дапчевићу и Вуку Мијатовићу, који су дошли да помогну у вечери извештавања о догађајима испред Народне скупштине.

“Као и свим осталим фоторепртерима и сниматељима, који се раме уз раме са новинарима боре да професионално, одговорно и храбро преносе информације”, рекао је Цвркотић.

Подсетимо, редакција Телевизије Н1 освојила је награду “Душан Богавац” за 2019. годину.

Редакција Данаса је награду заслужила “својом уређивачком политиком и садржајима, којима показује стандарде етичког и храброг новинарства”, наведено је у објашњењу.

Уредник листа Данас Драгољуб Петровић на уручење награде дошао је са најмлађим новинарима из редакције Милошем Миљковићем и Александром Поповићем јер су, како је рекао “они будућност новинарства”.

Свечаност се завршила поздравом сестре Душана Богавца – Бранке Богавац, преко видео бима, у којем је поздравила добитнике награде.

Уручење награде почело је минутом ћутања за преминулог директора листа Данас Душана Митровића и уредника и једног од оснивача листа Грујицу Спасовића.

Награда “Душан Богавац” додељује се од 1991. године, у знак подршке храбром и етичком новинарству.

Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар