Почетна » ОГРАНИЧЕЊЕ ЗА ИЗВРШИТЕЉЕ: Немa продаje станова због дугова до 5.000

ОГРАНИЧЕЊЕ ЗА ИЗВРШИТЕЉЕ: Немa продаje станова због дугова до 5.000

од admin
0 коментар

Нацрт измена закона о извршењу доноси значајне новине које ће бити олакшање за грађане. Принудно више не могу да се скидају две трећине, већ само пола зараде

 

Фото А. Станковић / Неће моћи да се продаје вредна имовина због малог дуга

                                                                                                                                                                                                                                  ИЗВРШИТЕЉИ убудуће неће моћи да организују лицитације за продају кућа и станова заплењених због дугова мањих од 5.000 евра за комуналије! Ово је једна од новина у Нацрту измена Закона о извршењу и обезбеђењу, које је Министарство правде у петак ставило на јавну расправу.

– Једна од најважнијих новина предвиђа да се једина непокретност физичког лица не може продати ради намирења потраживања из комуналних и сродних услуга, уколико је потраживање мање од 5.000 евра у динарској противвредности – потврдила је за „Новости“ министарка правде Нела Кубуровић.

Она објашњава да је детаљно разрађено начело сразмере и у другим деловима Закона, па убудуће неће бити могућа продаја вредне имовине извршног дужника због багателног потраживања.

Извршитељи више неће моћи приликом принудне наплате ни да узимају две трећине зараде и пензије извршном дужнику, односно половину када су у питању минимални приходи. Извршење ће моћи да се спроведе само до половине прихода, уместо две трећине, односно до њихове четвртине, уместо половине, ако је у питању минималац. Када је о пензији реч, извршење се може спровести само до њене трећине, уместо до две трећине као до сада, тј. до четвртине, када је реч о износу који не прелази просечну пензију. Онима који примају минималне пензије, моћи ће да буде принудно наплаћена само десетина.

Огромна новина је и да извршитељи убудуће неће моћи да купују на лицитацијама, а продаја станова и кућа организоваће се само на електронској продаји. Извршитељ неће више знати ко лицитира, па ће тако бити избегнута корупција.

– Законом је појачано правило ко не може бити купац у поступку извршења, тако што су јавни извршитељи и њихови запослени изузети од ове могућности, без обзира на то да ли поступају у конкретном предмету – каже Кубуровићева.

Увођење електронског јавног надметања онемогућиће сваки вид злоупотреба и значајно повећати цене онога што је на лицитацији. Већина чланова радне групе за измену закона слаже се да је јавна аукција до сада била „најслабија карика“ и да се годинама уски круг појединаца и фирми јављају као купци на аукцијима широм земље.

Они су потенцијалне друге купце физички, посредно или на други начин „мотивисали“ да одустану од учествовања на аукцији чак и пре њеног почетка. Ако овај метод не успе, прибегавало се другом сценарију: једно лице нуди почетну цену, а друго фиктивно неразумно високу цену. Остали тако могу да понуде само износ већи од те неразумно високе цене.

Циљ електронске платформе за јавно надметање, са примењивим заштитним мерама, спречиће овакве злоупотребе. Министарство правде је већ сачинило Правилник којим се уређује електронска продаја непокретности и покретности уз помоћ USAID пројекта.

– Израда подзаконског акта са изменама и допунама Закона само говори о озбиљности коју смо применили у приступању решавању овог проблема – истиче Кубуровићева.

– Предвиђено је да од 1. јула 2020. ово буде искључиви режим продаје.

Законом је предвиђена и забрана нагомилавања трошкова за дужнике. Физичке табле у судовима биће замењене електронским, на сајту судова и Министарства.

СМАЊЕЊЕ ТРОШКОВА

НАЦРТ ће омогућити и значајно мање трошкове у тзв. буџетским предметима, у којима је дужник Република, покрајина или локална самоуправа. Пре предлога за извршење, поверилац ће морати о својој намери писано да обавести Министарство финансија 30 дана раније, чиме ће се продужити могућност за добровољно намирењем. Мањи трошкови у овим предметима постићи ће се и смањење накнада за извршитеље.

novosti.rs/В. Црњански Спасојевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар