Почетна » ОН СЛАВИ ЖИВОТ СВАКИ ДАН Столар Миле је добио Сретењски орден, а ево зашто је он хуманиста другачији од других

ОН СЛАВИ ЖИВОТ СВАКИ ДАН Столар Миле је добио Сретењски орден, а ево зашто је он хуманиста другачији од других

од admin
0 коментар

 Столар Миле у својој радионици поред Беочина покренуо је једну од најсимпатичнијих хуманитарних акција – он годинама прави столице за бебе, које поклања онима које су потребне, а недавно је направио и јубиларну 1.600. столицу.

– Нисам ја нешто посебно урадио од било кога другог да је вредно неке велике пажње. Обичан сам човек као и сви само са неком јаком вољом и великом подршком на првом месту породице па и многих од вас! Много препрека сам прескакао, али увек стизао до циља! 1600. столица изашла из радионице! Срачунали смо да од како смо почели, три генерације деце и родитеља смо усрећили само са столицама, а где је све остало, то и не бројимо – рекао је Миле поводом још једног јубилеја.

Јурковић је постао прави хит на друштвеним мрежама откако је на Фејсбуку написао: „Драги пријатељи, ово је столица за храњење беба. Поклањам је, само нека се деца рађају“.

– Читао сам о тужним судбинама многе деце, па сам се запитао да ли је једна дрвена столица довољна да бар малим делом дотакне њихова срца. Ако стварно јесте, нико неће бити срећнији од мене – рекао је тада Јурковић.
 
Многи се питају како он то све постиже, али између времена проведеног у својој столарској радионици, где прави столице, сакупљања хуманитарне помоћи и допремања људима којима је најпотребнија, он је само један просечан грађанин Србије са свим свакодневним проблемима и радостима.
 
Људи којима је помоћ најпотребнија су, каже Миле, најтиши.
 
– Осврните се око себе. Попричајте с комшијом. Питајте га да ли му нешто треба. Људи којима је помоћ најпотребнија су најтиши, ћуте. Ја такве људе проналазим и нудим им помоћ – поручује Миле.
За разлику од оних у продавницама, које коштају најмање 50 евра, столице за храњење беба које прави столар Миле немају ни рок трајања, а ни цену. Новац не прима. Али, услов има.
 
– Услов је ако имају једно дете, онда им кажем – послаћу вам столицу, али да имате троје деце. Наравно, то је шала. Али највећи услов је кад се столица добије да не сме да се прода. Столица мора даље да се поклони – каже Јурковић.
До данас је своју хуманост раширио на стотине других акција, па Миле угроженим породицама набавља и дрва за зиму, пећи, телевизоре, чак и краве, односно све што треба, поправља им дотрајалу столарију…
 
Милетове акције
 
Аутомобил на правој адреси
Миле је пре годину и по дана примио необичан позив. Једна шесточлана породица желела је да некоме поклони аутомобил.
 
– Назвали су ме и рекли да су набавили бољи ауто, а пошто знам доста породица којима је ауто потребан, замолили су ме да га даље неком проследим. Одмах сам рекао да познајем шесточлану породицу којој ћемо га уручити. Позвао сам те људе и они су прихватили – каже Миле.
 
Најдража донација
Уз помоћ пријатеља, породици која живи селу код Бањалуке Миле је купио – краву.
 
– Имају једанаесторо деце. Нису желели ни компјутер ни играчке, већ краву. Позвао сам људе и за 24 сата је решено. Деца су се више обрадовала крави него играчки – каже Миле.
 
И деца помажу
Његови апели на Фејсбуку да се помогне другима долазе и до најмлађих. Тако је Немања Страценски (11), читајући о болесним дечацима, пожелео да донира џепарац. Новац је уплаћен дечацима из Аранђеловца Стефану (6) и Филипу (3) Керићу, који се боре са аутизмом и немаштином.
 
Бесплатне поправке
Миле је покренуо и акцију бесплатних поправки старијим грађанима. Тако је отишао у дом једне баке од 81 године која живи сама у Новом Саду. После Милетовог апела, двојица електричара су бесплатно поправили инсталације, а једна Новосађанка платила је бакин рачун за струју.
 
Трицикл за Радета
Најновија акција крајем прошле недеље усрећила је Радета Шијака, дечака оболелог од церебралне парализе.
 
– Бицикл је сан сваког детета. Уз помоћ људи великог срца успели смо да му донесемо трицикл. Његов осмех је награда за све – каже Миле.
Н.Г.       Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар