Почетна » ПУТ ДО БЕБЕ ЗА ЖЕНЕ БЕЗ ПАРТНЕРА До сада их је све коштало 240.000 динара, а ускоро ће бити БЕСПЛАТНО

ПУТ ДО БЕБЕ ЗА ЖЕНЕ БЕЗ ПАРТНЕРА До сада их је све коштало 240.000 динара, а ускоро ће бити БЕСПЛАТНО

од admin
0 коментар

Сви који су из било ког разлога желели да замрзну своје полне ћелије досад су морали то да плате око 240.000 динара, а у РФЗО наводе да спроводе све активности да се то промени.

– Спроводимо све што је из наше надлежности како би се у наредном периподу проширила права осигураним лицима на здравствене услуге замрзавања, односно одмрзавања репродуктивних ћелија – јајних ћелија и сперматозоида – каже за „Блиц“ Немања Великић из РФЗО.

Он додаје да у овом часу је поступсцима такозваног биомедицински потпомогнутог оплођења (БМПО) лечење неплодности на терет РФЗО са правом на замрзавање ембриона, односно одмрзавање, пружа у шест установа у такозваном Плану мреже, односно државним, и 11 ван плана мреже или приватним, а које имају дозволу Министраства здравља за коришћење нове здравствене технологије.

Истовремено, многе жене у Србије које газе четврту деценију живота, а које нису успеле да нађу своје партнере, једва ће дочекати вест да је замрзавање јајних ћелија бесплатно јер многе од њих немају пара да плате ту услугу 240.000, колико кошта читав процес узимања ћелија, њихово замрзавање и чување до пет година.

„Једва чекам да то буде бесплатно“

Оне, баш као што је и Г. Л. (39) из Београда, јако желе да постану мајке, али то досад нису успеле због тога што су или напорно радиле или нису нашле мушкарца с којим би то могле да осваре.

– Имам 39 година, јако желим да родим дете, али немам супруга. Чак нисам ни у вези. Размишљам већ месецима да замрзнем јајне ћелије, како бих могла да се оставарим у улози мајке. Опет, немам 240.000 динара и требало би да узмем кредит за то. Једва чекам да РФЗО омогући да та процедура буде бесплатна – каже она.

Према њеним речима, листом су јој сви гинеколози рекли да би требало да замрзне своје јајне ћелије што пре, јер је златни стандард да то буде до 25. године.

– Наравно да сам упозната с тим да до 35. године јајне ћелије још носе исправан генетски материјала, а да се после тога повећавају шансе да то не буде тако. Односно, да будућа беба може да има неке генетске малформације или оштећења – наглашава она и додаје да је држава требало раније да мисли на све то и омогући женама да бесплатно замрзну своје полне ћелије.

Проф. др Слободан Радуловић: Процес кошта 240.000 динара

Проф. др Слободан Р. Радуловић, један од највећих стручњака у Србији за вантелесну оплодњу из једне од здравствених установа са којом је РФЗО потписао уговор о замрзавању ембриона, каже за „Блиц“ да је то потписано и да се у овом часу односи само на замрзавање ембриона, уколико их је вишка у процесу вантелесне оплодње.

– Када је реч о замрзавању јајних ћелија у овој фази пацијенткиње морају саме то да плате. То кошта око 240.000 динара. У цену су урачунате све процедуре, лекови, замрзавање и чување јајне ћелије до пет година – објашњава он.

Према речима проф. др Радуловића, жена добија такозвану стимулацију, односно ињекције које појачавају функцију јајника.

– На тај начин се добе већи број јајних ћелије. Потом се оне изваде пунктирањем и замрзнемо. Чувају се до пет гдоина, али по захтеву пацијента, тај период може да се продужи – наглашава тај стручњак.

Он додаје да је главни разлог замрзавања јајних ћелија тај што жене немају партнере.

– Програм донације сперме дозвољен је прошлогодишњим Законом о биомедицинској потпомогнутој оплодњи, али он још није ступио на снагу. Када се то буде десило, претпсотављам да ће жене које немају партнере, а које су замрзле јајне ћелије, али и оне које то нису, моћи да са спермом непознатог даваоца да осваре трудноће – каже проф. др Радуловић.

Како он додаје, интервенција није болна и ради се у анестезији, али је најважније да жене знају да је право време за замрзавање јаујних ћелија око 35. године.

– Код нас се то ради око 40. година. Тада се добија мањи број јајних ћелија и добија се њихов лошији квалитет – објашњава он.

Радмила Бриза  Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар