Почетна » ШТА БИ ИМ ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ РЕКАО? Храмови постају кафане и теретане!

ШТА БИ ИМ ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ РЕКАО? Храмови постају кафане и теретане!

од admin
0 коментар

Кад већ верници не дају, или не дају довољно велике прилоге, да би дошле до новца за нормално функционисање, цркве морају да се сналазе буквално како знају и умеју, па се претварају у кафане и теретане!

Тако у својим портама српске богомоље, како у европској и прекоморској дијаспори, тако и у самој Србији, отварају теретане (Српска црква Светог Ђорђа у Лестеру у Великој Британији), винарије (у манастиру у Милтону), луксузне хотеле, ресторане, те изнајмљују своје просторије муслиманима за молитву (једна црква у Аустралији), а и праву правцату кафану, коју је епископ зворничко-тузлански Хризостом, како се прича, подигао у семберском етно-селу Станишић…

Коментаришући ове помало невероватне чињенице, због којих су се поједини верници жалили нашој редакцији наводећи да се тиме скрнаве светиње, верски аналитичар Драшко Ђеновић каже да разуме економске потребе, али и да сматра да ипак треба пазити где и шта се покреће као додатна делатност.

Bitno je nabaciti mišiće

– Без обзира на то што митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјављује да је уносније градити хотеле него старачке домове, није баш пристојно да се разголићени туристи шетају тик уз манастир. Није богоугодно ни да из црквене биртије трешти прегласна и свакаква музика, те да се излази у тешком пијанству, упркос томе што је владика зворничко-тузлански Хризостом наклоњен угоститељству – каже Ђеновић и подсећа да се црквена порта у Епархији жичкој већ годинама за дебеле паре издаје за угоститељске шатре током Сабора трубача у Гучи…

– У дијаспори више нема довољно верника који би помагали цркве, а цркве су у кредитима, који су огромни. Оне не могу као некада да се издржавају продајом меда, меса или ракије. На пример, СПЦ у Великој Британији званично нема сопствену имовину, јер је укњижена на појединце или ктиторе, будући да тамо не постоји категорија друштвене имовине. Због ситуације у Лестеру, надлежни епископ британско-скандинавски Доситеј у почетку је негодовао, али је на крају морао да прихвати чињенично стање. То је псеудоверницима можда необично, некима чак и скандалозно, али Црква има трошкове које треба покривати да би могла да делује и опстаје. Сличне додатне бизнисе имају и друге православне, али и Католичка црква, које чак и дискотеке отварају – објашњава наш саговорник.

Sabor na Kritu  odneo prve „žrtve“

Монаси морају да напусте Хиландар

Као сазнајемо из врха СПЦ, управа Хиландара недавно је наложила монасима Дамјану, Луки, Онуфрију и Николају, као и искушенику Данилу, да напусте манастир до краја овог месеца! Они су игумана Методија обавестили да се убудуће не могу причешћивати нити учествовати у богослужењима на којима се молитвено помиње цариградски патријарх, који је по њиховој оцени организовао и предводио критски „лажисабор“, на којем је „екуменизам прихваћен као учење православне цркве“. – Монаси су фактички протерани. Претпоставља се да ће по повратку у нашу земљу прићи Артемију. Велико је и питање шта ће патријарх Иринеј урадити када му дођу монаси који су избачени због сабора на којем је он учествовао – прича наш извор из СПЦ.

јелена Ђондовић  Ало

Можда ти се свиди

Оставите коментар