Почетна » ЈОШ НИЈЕ КРАЈ ВИРУСУ Очекује нас нови ТАЛАС следеће недеће и држаће нас до краја марта, када ћемо рећи ЗБОГОМ ГРИПУ

ЈОШ НИЈЕ КРАЈ ВИРУСУ Очекује нас нови ТАЛАС следеће недеће и држаће нас до краја марта, када ћемо рећи ЗБОГОМ ГРИПУ

од admin
0 коментар

 

Како каже наш познати епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић, имали смо срећу да се продужетак распуста поклопио са лепим временом, јер температура изнад 10 степени Целзијуса није погодовала вирусу, тако да је скоро преполовљен број нових пријава преко недеље.
 
– Може се рећи и да је мирнија ситуација него што је била до сада. Деца су пошла у школу, а очекују се опет топли дани до недеље што се добро уклапа у тренутну ситуацију. Од недеље се опет очекује захлађење које делимично оговара вирусу, што може да погодује да крене други талас. Може да се деси да у следећој недељи почне да расте број оболелих, да до половине марта имамо још оболелих и онда да почне полако да опада. Може се, дакле, очекивати једно благо повећање оболелих од грипа, један благи талас, далеко мањи него овај што је био – каже за „Блиц“ епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић, који је председник Савета за здравље града Ниша.
Он оцењује да ће од половине марта број оболелих почети да опада и да би до краја марта требало да се заврши са грипом, али да ће бити још понеки појединачни случај.
Но, иако временске прилике иду на руку ситуацији са грипом, иако се не очекује драматичан пораст броја оболелих, Тиодоровић истиче да је веома важно да се доследно примењују мере превентиве.
– Прва и основна мера је да родитељи не доводе болесну децу и школе и вртиће. Да схвате да прво чине својем детету ако оно болесно са температуром не иде у школу и обданиште. Они штите тако своје дете пре свега, али истовремено и другу децу. Разредни старешина и тријажне сестре морају да реагују уколико болесно дете дође у вртић или школу. Ту нема пардона, мера мора да буде спроведена до краја ако хоћемо да стварно урадимо како треба. Не можемо да спречимо заражавање вирусом грипа, али можемо да га веома умањимо, што је такође од велике важности. Да умањимо број оболелих – истиче проф. др Тиодоровић.
Он апелује и на послодавце, да имају разумевања за родитеље чија су деца болесна иморају да остану код куће, као и за запослене који добију грип.
– Послодавци треба да схвате да родитељ који тако шаље болесно дете у школу и сам ће доћи болестан на посао и да зарази остале раднике. Имаће и послодавац штету. То није само ствар здравствене културе већ, једноставно, разумевања ситуације у којој се налазимо, да тих пет шест дана неће представљати нешто страшно. Послодавац може имати већу штету ако му се разболе сви радници – напомиње проф. др Тиодоровић.
 
Он наглашава да нема разлога за панику, али има за опрез и поштовање свих превентивних мера.
БРАНКО ЈАНАЧКОВИЋ      Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар