Почетна » 2.000 ДИНАРА МЕСЕЧНО И САМО ГОДИНУ ДАНА ЗА ТРЕЋЕ ДЕТЕ Ово је осам КАТАСТРОФАЛНИХ последица новог закона који се тиче породиља

2.000 ДИНАРА МЕСЕЧНО И САМО ГОДИНУ ДАНА ЗА ТРЕЋЕ ДЕТЕ Ово је осам КАТАСТРОФАЛНИХ последица новог закона који се тиче породиља

од admin
0 коментар

Родитељима деце који се разводе биће прекинута исплата родитељског додатка. Неким мајкама које роде треће дете одсуство ће трајати само годину дана. Женама које су због рођења бебе у радном односу краће од 18 месеци може се догодити да током породиљског примају и тричавих 2.000 динара месечно.

Ово су само неке од бројних лоших страна новог Закона о финансијској подршци породици са децом, које су, на жалост, откривене тек када су нови прописи почели да се примењују.

Могуће је и да све недостатке или „грешке“ у Закону нисмо приметили због бомбастичних најава о повећању родитељског додатка, што је вероватно једна од ретких новина које су обрадовала новопечене родитеље.

Многи од њих озбиљно су „закинути“, о чему су последњих дана сведочиле жене, које током породиљског одсуства примају и једва нешто више до 2.000 динара.

Али, то није једина мана Закона о финансијској подршци породици са децом, који је, упркос добром ПР-у, оштетио бројне категорије мајки и очева у Србији.

1. Ако жена није радила свих 18 месеци без прекида, може да се нада битно мањој накнади

Мајке које су у радном односу дуже од 18 месеци непрекидно не морају да брину за исплату породиљске надокнаде. Међутим, оне које раде краће могу да се изненаде изузетно ниским надокнадама које примају док су одсутне са посла.

Тако се, на пример, Анастасија шокирала када је јој је након порођаја на рачун легла надокнада од свега 2.602 динара, а слично се догодило и са Стефаном из Београда, која је током породиљског уместо плате од 32.000 добила свега 8.000 динара.

И једна и друга у радном односу биле су краће од 18 месеци (Анастасија два месеца, Стефана годину дана), а то је период који је кључан у обрачуну породиљског. По новом закону надокнада за породиљско рачуна се тако што се број плата примљених у последњих 18 месеци пре трудноће дели са 18. По старим прописима, обрачунавале су се зараде у последњих годину дана.

2. Период трудноће не улази у обрачун

Мада послодавац уплаћује порезе и доприносе трудницама за време боловања, плате за време трудноће не улазе у обрачун породиљске надокнаде, што је био случај у време примене старог закона.

На овај начин угрожено је и здравље и будуће мајке, која се на овај начин због „фактора“ 18 месеци „тера“ да што дуже ради за време трудноће, иако би због тога могла да има здравствених проблема.

3. Предузетнице саме плаћају порезе и доприносе

Представници власти хвалили су се како су по новом закону и предузетнице добиле право да примају породиљску надокнаду, што нису могле док су на снази били стари прописи.

Истина је да то право имају, али само уколико и за време породиљског одуства себи саме уплаћују порезе и доприносе. То практично значи да од суме коју добију након порођаја, морају да издвајају новац и за порезе и доприносе.

4. Пољопривредне осигуранице додатно оштећене

Предлагачи новог закона такође су говорили и да су пољопривредне осигуранице нова категорија мајки која ће примати породиљску надокнаду, што такође није био случај са претходним законом. Међутим, и ту постоји зачкољица.

Њима се износ породиљске зараде рачуна тако што се број примљених плата у периоду од две године пре трудноће дели са 24, а не са 18. Ову ставку до сада нико није образложио.

5. Мање зараде за жене које имају високе плате

До ступања на снагу новог закона на име месечне накнаде за трудничко или породиљско одсуство могао је да буде исплаћен износ у висини од највише пет просечних плата, без обзира што су примања неких мајки била и већа од тог износа. Сада ће та сума бити још нижа.

Једна трудница или породиља током одсуства моћи ће да прими месечну накнаду у висини од максимално три просечне плате (147.351 динара). На овај начин учињена је неправда женама које су одлично зарађивале пре трудноће и којима су на пун износ плате плаћени порези и доприноси.

6. Са трећим дететом породиљско од годину дана

Познато је да мајке које роде треће и свако наредно дете имају право на породиљско одсуство у трајању од две године. То ће и даље важити за жене које су се радно ангажовале по уговору о раду. Међутим, мајкама трећег детета које су плату примале по основу уговора о делу, привременим и повременим пословима, пољопривредним осигураницима, ауторског уговора… породиљско ће трајати свега годину дана.

Није познато зашто су и на овај начин дискриминисане.

7. Развод прекида исплату родитељског додатка

Развод након рођења детета сам је по себи довољно стресан, али додатну невољу доноси и држава. Наиме, у случају да дође до бракоразводне парнице, исплата родитељског додатка биће прекинута.

У Закону о подршци породици са децом пише да се исплата прекида до одлуке министарства надлежног за социјална питања, а није прецизирано у ком року министарство треба да доносе одлуку.

8. Држава уплаћује новац директно на рачун породиље

Од 1. јула послодавац више не уплаћује породиљску надокнаду својим запосленима, већ то чини држава директно на рачун мајке.

На овај начин оштећене су готово све мајке и то из два разлога. Прво, што држава касни са уплатама (бар у почетку) и то у трајању од два месеца, а друго, што породиља или њој блиска особа мора да прикљупља комплетну документацију, што је до сада чинио послодавац.

Неопходно је да жена пре одласка на породиљско прикупи решење послодавца о одсуству, дознаку о отпочињању породиљског одсуства, фотокопију дознаке о првом почетку коришћења трудничког боловања (уколико је оно коришћено) и фотокопију картице текућег рачуна.

Има и добрих страна закона

Нови закон ипак има и неке предности, које ће многим родитељима олакшати подизање деце. Наиме, повећани су износи и период исплате родитељског додатка за прво, друго, треће и четврто дете.

Наиме, по новим прописима, за прво дете рођено после првог јула исплаћује се једнократан износ од 100.000 динара. Право на тај износ имаће мајке и очеви детета рођеног 1. јула 2018. године, па на даље. Уз овај износ из буџета ће бити истовремено исплаћено и још 5.000 динара паушала за набавку опреме за дете.

Значајно је увећан и додатак за друго дете, који износи укупно 240.000 динара, а исплаћује се у ратама. У наредне две године од рођења другог детета, родитељи ће добијати месечно по 10.000 динара. Паушал од 5.000 динара исплаћује се уз прву рату. Ово увећање важи за друго дете које је рођено од 25. децембра 2017. године.

Драстично већи износ додатка примаће родитељи трећег детета. Њима ће од 1. јула бити месечно исплаћивано 12.000 динара и то у наредних 10 година. Укупан износ који ће мајкама и очевима бити исплаћен по том основу је 1.440.000 динара. Уз прву од укупно 120 рата, родитељима ће једнократно бити уплаћен и паушал од 5.000 динара. Ово увећање такође важи за сву децу рођену од 25. децембра 2017. године.

Ilustracija

Највеће увећање добијају родитељи четвртог детета, који ће месечно примати 18.000 динара у наредних 10 година. Њима ће укупно бити исплаћено 2.160.000 динара у 120 месечних рата. Уз прву рату биће им исплаћен и паушал од 5.000 динара, на име ПДВ-а за опрему за бебе.

Добра страна овог закона је и што ће натерати родитеље да вакцинишу своју децу. У супротном исплата родитељског додатка биће прекинута.

Наташа Латковић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар