Почетна » МОНАСИМА СПЦ ПРЕТЕ ПРОТЕРИВАЊЕМ СА КОСОВА Полиција их третира као „странце“ и шиканира због исправа

МОНАСИМА СПЦ ПРЕТЕ ПРОТЕРИВАЊЕМ СА КОСОВА Полиција их третира као „странце“ и шиканира због исправа

од admin
0 коментар

Косовска полиција припретила је да ће депортовати са Косова и Метохије монаштво и свештенство Српске православне цркве. Први случај је дугогодишњи монах М. Ш. коме је косовска полиција јуче одбила да продужи боравишну дозволу.

Косовски полицајци припретили су М. Ш. да за неколико дана може бити депортован са Косова, а да исту поруку пренесе и осталом монаштву и свештенству Српске цркве. Како је саопштила Епархија рашко-призренска, М. Ш. је дуги низ година монах ове Епархије и живи на простору Косова и Метохије.

Не слутећи шта ће се догодити, монах М. Ш. отишао је пре два дана на позив МУП Косова у Приштину у станицу полиције на фотографисање. Монаху је уз позив речено и да му је „одобрена боравишна дозвола“, иначе трећа по реду. Према ранијем договору са полицијом, требало је да му издају привремену косовску личну карту са трајањем од пет година (редовне важе 10 година).

– Међутим, када је дошао, после пар сати чекања, појавила су се два полицајца и одвели су монаха иза зграде полиције, до кола. Тамо му је саопштено да му је захтев одбијен и то пре пре месец дана, иако је М. Ш. имао код себе писмену потврду да ће му бити одобрена лична карта – наводе у Епархији.

Sveštenim licima koja imaju dokumenta Koordinacione uprave za KiM poručeno da će biti deportovani

У овом поигравању са временом, али и папирима које шаљу, косовски полицајци су монаху саопштили да му је тако истекао и рок за жалбу и по закону требало би одмах да га депортују.

– Када је монах М. Ш. покушао мирно да објасни да није добио никакво обавештење о одбијању, већ да му је чак обећано да ће добити личну карту, питао је за разлог одбијања, а полицајци су му саопштили да је то због тога што има документе Координационе управе Србије – наводе у Епархији.

Иначе, документа Координационе управе једине су исправе које Република Србија издаје за Србе који живе на КиМ. Косовски полицајци су хладно саопштили монаху „да је у међувремену Министарство унутрашњих послова Косова прописало да се са таквим документима не може аплицирати за продужење боравка“.

Агонија се наставила када му је речено да дође следећег јутра, да се види са шефом канцеларије за миграције и странце при МУП-у.

– Тако је и било. М. Ш. је дошао јуче ујутро очекивајући да ће неспоразум бити разрешен. Међутим, овај пут је добио и писмену потврду (решење) да је његов захтев одбијен. Дат му је нови рок од осам дана за жалбу, уз обећање да до решења жалбе неће бити депортован ван Косова – наводе у Епархији и истичу:

„Посебно је забрињавајуће да је монаху М. Ш. речено у полицији да обавести и друга свештена лица која имају документа Координационе управе за КиМ да ће бити депортовани ван Косова“.

Како саопштава Епархија, новонастала ситуација је додатно проблематична јер Срби пријављени на КиМ имају већином само документа Координационе управе, али не и редовна документа Републике Србије, јер се она издају само оним Србима са КиМ која имају пребивалиште изван Косова.

Истовремено су косовске институције промениле правила, па „странци“, у овом случају Срби, треба да аплицирају минимум пет година да би добили привремена документа. Тако су и монаштво, али и народ суочени са ситуацијом да су се правила одједном променила и да то што су продужавали боравак на пример три пута више – не важи.

Ово је, иначе, до сада седма промена коју косовске институције уводе од када су обећали да ће барем за црквена лица у складу са Ахтисаријевим Анексом 5, који је у косовском уставу, по хитном поступку решавати боравиште за монахе и монахиње који сада живе у косовско-метохијским манастирима.

– Овакав однос косовских институција према Србима који већ годинама живе на КиМ крајње је дискриминаторан и непосредно подстиче на исељавање нашег становништва. С друге стране, надлежне институције Републике Србије требало би што пре да пронађу решење које је на нивоу администрације и тако помогну својим грађанима који се суочавају са све озбиљнијим тешкоћама преживљавања у постојећим условима – наводи се у саопштењу Епархије.

СПЦ због алармантне ситуације поручује да проблем измене косовских одредби које могу довести до депортације Срба треба хитно да се укључи и у дневни ред предстојеће седнице Савета безбедности УН у Њујорку и да се нађе и у извештају Специјалног представника генералног секретара УН за КиМ.

О случају монаха који прети да се прошири и на остало монаштво и свештенство Српске цркве одмах је обавештена Епархија Рашко-призренска, која је преко својих адвоката у контакту са мисијом ОЕБС-а као посредником у овом проблему.

Произвољна тумачења закона

Према најновијим информацијама које је Епархија добила из међународних извора из Приштине, а након провере садржаја Закона о странцима (Л04/Л-219) који је примењен у случају монаха М. Ш., установљено је да косовска полиција не тумачи сопствене законе на исправан начин.

Ahtisarijev plan sadrži posebne odredbe za sveštenstvo i monaštvo SPC

Посебне одредбе важе за свештенство и монаштво СПЦ у складу са Ахтисаријевим планом и члановима 8.2 и 7А Закона о верским слободама, где пише да неће бити произвољне забране уласка на Косово или боравка на Косову за свештенике, кандидате за свештенство, монахе, монахиње и поклонике, као и да се мора гарантовати несметан приступ поклоницима, гостима и лицима који живе стално или привремено у верским институцијама или објектима.

Како Нацрт закона о верским слободама стоји закочен у косовској скупштини већ више од две године, а косовске институције све мање узимају у озбир Ахтисаријев план и његове одредбе, остављен је простор за произвољне одлуке и тумачења дискриминаторног карактера као што је реч у случају монаха.

Жељка Јевтић Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

4 × 1 =