Почетна » ПРИЈАВИШ КРИМИНАЛЦА И ЗАРАДИШ 1.000 ДОЛАРА Апликација за дојаве о криминалу ускоро у Србији

ПРИЈАВИШ КРИМИНАЛЦА И ЗАРАДИШ 1.000 ДОЛАРА Апликација за дојаве о криминалу ускоро у Србији

од admin
0 коментар

Специјална апликација за мобилне телефоне „Крајм стоперс“ требало би да почне са радом у Србији у децембру, а помоћу ове новине грађани ће моћи анонимно да пријаве сваку врсту криминала и зараде чак 1.000 долара по дојави.

Реч је о светски познатој апликацији за мобилне телефоне коју је развила америчка невладина организација „Крајм стоперс глобал солушнс – ЦСГС“.

Са том организацијом недавно је склопио споразум Београдски Међународни институт за безбедност, а уз помоћ апликације грађани ће моћи да анонимно пријаве полицији све што им је сумњиво.

Др Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност, каже да је тајна успеха овог пројекта у томе што максимално штити идентитет грађана који шаљу информације о криминалу.

– Нико не може да открије идентитет пошиљаоца информације, и у том смислу сваки грађанин који сарађује са „Крајм стоперсом“ је стопостотно заштићен. У овоме је кључ успеха пројекта који је почео у Америци 1976. године, а отуда се проширио и на Велику Британију, целу западну Европу и Аустралију. Ко зна колико је сада грађана у Србији који имају нека сазнања о кривичним делима, нису ни криви ни дужни, али из страха за сопствену безбедност не желе да говоре о тим сазнањима, због чега криминалци и даље слободно шетају улицама – истиче Драгаш.

Како каже, они који се одлуче да користе систем „Крајм стоперс“ моћи ће то да учине врло једноставно, преко посебне телефонске апликације, помоћу које ће своје информације доставити „Крајм стоперсу“, а овај сервис полицији.

– Ни у једном тренутку се не остављају лични подаци нити било који други податак који би могао да открије идентитет пошиљаоца. До евентуалне новчане награде, уобичајено до хиљаду долара, долази се тако што сваки пошиљалац добије бројчани код, који ће касније бити објављен као добитни, уколико се испостави да је информација довела до разрешења случаја и тако завредила новчану награду – подвлачи Драгаш и додаје да награда нема везе са државним буџетом.

У МУП-у, пак, за „Блиц“ истичу да немају никакве везе са апликацијом „Крајм стоперс“, јер се ради, како кажу, о пројекту невладине организације.

М.Т.Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар