Почетна » САМО ГА РОДИТЕЉИ НИСУ ХТЕЛИ Остављеног дечачића желе да усвоје породице широм Европе; Лекари: „Желимо му сву срећу, НЕДОСТАЈАЋЕ НАМ“

САМО ГА РОДИТЕЉИ НИСУ ХТЕЛИ Остављеног дечачића желе да усвоје породице широм Европе; Лекари: „Желимо му сву срећу, НЕДОСТАЈАЋЕ НАМ“

од admin
0 коментар

Дечаћић који је 9. октобра пронађен испред цркве у Чајетини, а чији родитељи до сада нису пронађени, до краја ове седмице требало би да добије име, а зваће се по једном од двојице светитеља.

У прохладно златиборско јутро малишан је, замотан у белу тканину, пронађен пред храмом Светог Архангела Гаврила, а било је то у дану када је Српска православна црква славила Јована Богослова.

Ostavljeni dečačić je inkubaturu i dobro napreduje

– Мада још ништа није дефинитивно одлучено, беба ће се највероватније звати Гаврило или Јован, а све ће бити познато за неколико дана. До тада ћемо одлучити и о презимену о коме до сада нисмо размишљали – испричао је за „Блиц“ Пајо Богдановић, директор Центра за социјални рад у Чајетини.

Не зна се ни где је рођен ни када тачно

Како није познато ни где је дечак дошао на свет, а матичне књиге траже тај податак, за место рођења ће му се водити Чајетина.

Малишан је пронађен у раним јутарњим сатима, а процена неонатолога Опште болнице Ужице била је да је рођен неколико сати раније.

Да би се завео податак о датуму рођења, каже Богдановић, још једном ће бити консултовани ужички неонатолози који су примили бебу, а који би прецизније требало да се изјасне да ли је она рођена 9. или 8. октобра.

Позиви из Швајцарске, Аустрије, Немачке…

За њеног непосредног старатеља одређена је радница чајетинског Центра за социјални рад, а у току је поступак за одређивање хранитељске породице.

– Много људи се јавило са жељом да усвоји бебу. Интересују се из свих крајева Србије, али има и позива из Швајцарске, Аустрије, Немачке, Француске – каже Пајо Богдановић.

Премда истрага до сада није установила ко је мајка остављеног дечака, логично је питање шта ће бити са њим уколико родитељи буду пронађени када он већ добије име и хранитеље.

– У том случају би се отворио неки други поступак, конкретно утврђивање постоје ли родитељске компетенције за вршење родитељског права, односно да ли код њих може да остане. Име би се лако променило – каже наш саговорник.

Svima će nedostajati, ali mu žele da što pre nađe dom

Лепо напредује

Када је довежен у ужичку болницу дечак је имао три килограма, а за 20 дана, кажу на неонатологији добио је 520 грама. По закону на неонатологији може остати најдуже 28 дана, после којих, а то ће се десити 6. новембра, бити пребачен на дечје одељење исте здравствене установе на коме ће сачекати одлазак у хранитељску породицу.

„Недостајаће нам“

– Није професионално рећи да нам је био миљеник и да смо га пратили са посебном пажњом, јер се према свој деци односимо исто, али смо бдели око њега са посебном врстом епматије. Ни најстарије колеге не памте сличан случај јер се за 40 година ужичке неонатологије никада није догодило да овде буде дете чији су родитељи непознати. Недостајаће нам, а сви му желимо да што пре нађе хранитељску породицу која ће се бринути о њему као о рођеном сину – речено нам је у ужичкој болници.

В. Лојаница   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар