Почетна » Телевизија Пинк и РЕМ против министра културе

Телевизија Пинк и РЕМ против министра културе

од admin
0 коментар

Најаву министра културе и информисања Владана Вукосављевића да би ријалити програми могли да буду предмет посебне претплате и да не би требало да се емитују на каналима са националном фреквенцијом…

… негативно су оценили и емитери ријалитија, али и поједини чланови Савета Регулаторног тела за електронске медије, поручивши министру да се бави својим послом, а не уређивањем и цензурисањем медија.

Жељко Митровић, власник телевизије Пинк, оцењује за Данас да министар, „као и свака површна незналица“, овим предлогом у ствари хоће да додатно обогати произвођаче ријалити садржаја.

– Сад би још да натера грађане да плаћају свој омиљени програм. Да није толико површан и глуп знао би да снага оваквог садржаја не зависи од места приказивања јер је Пинк успео у Црној Гори да за само 10 дана, а после продаје националне фреквенције, са новим каналом Пинк Медиа М, на коме се емитује углавном Задруга 2, постане најгледанија телевизија у категорији свих канала, укључујући и националне канале у Црној Гори, и то као страни кабловски канал – истиче Митровић за Данас. Према његовим речима, министар не разуме да платформа приказивања или емитовања није више кључна ствар и да садржај већ дуго влада свим медијским платформама а поготово од када је интернет постао доминантан медиј.

– Али боже мој, мала смо земља па није лако ни пронаћи способне и паметне министре, тако да ови из каменог доба још увек морају да прочитају доста литературе из области либералног медијског тржишта – каже Митровић.

Министар Вукосављевић је такође оценио да су ријалити програми срамота за медијску сцену и да „духовно и ментално уништавају један народ“. Он је додао да њихово емитовање не може оправдати ставом да „то народ жели“ јер „ово није народ лудака“.

– Ако министар себи дозволи да за народ каже да је то „народ лудака“ онда он није никакав министар већ „инквизитор“ савременог доба, а ја бих рекао и један несолидан човек који би да намеће и санкционише без уважавања да живимо у демократској либералној епохи која није савршена али има своја правила. У тим правилима народ је, на његову жалост, тај који врши избор свега, па и телевизијског програма – закључује Митровић.

Вукосављевић је нагласио да његово министарство нема овлашћења за евентуално увођење претплате на ријалити програме и да је за то питање надлежно Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ).

Међутим, Оливера Зекић, чланица Савета РЕМ-а, каже за Данас да регулаторно тело нема намеру да ово питање стави на дневни ред, да за то не постоји законски основ, „нити смо цензори“.

– Сваки гледалац има право избора шта, кад и на ком каналу хоће да гледа. Свако има даљински управљач, па и министар културе, коме је изгледа животна жеља да буде удбашки комесар који ће да одлучује шта сме, а шта не сме да се гледа. Уместо да се бави својим послом, што свакако није уређивање програма било ког медија, господин министар покушава да спроводи, слободно могу да кажем, култур-фашизам – изричита је Зекић.

Она је министра „пријатељски посаветовала“ да се окане својих неостварених снова, „престане да скупља јефтине политичке поене“, и остави РЕМ да ради свој посао. Зекић је подвукла да РЕМ-у цензура телевизијских формата није, нити ће икад бити, на дневном реду.

Зекић: Министар је побркао лончиће

– Шта друго очекивати од министра који је свој засад врло неуспели мандат започео интервјуом у једном недељнику, и то под насловом „Министар културе је министар одбране“. И више него очигледно је да је опасно побркао лончиће, оцењује Оливера Зекић.

Катарина Живановић   Данас

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар