Почетна » Власт таргетира независне медије

Власт таргетира независне медије

од admin
0 коментар

Насловна страна Илустроване политике са натписом „Пси су пуштени“ и пропратним текстом који позива на линч свих независних новинара и медија, није згрозила само медијске посленике у Србији, већ и запослене у тој кући који нису знали да ће најновији број Илустроване овако изгледати, нити да ће овакав срамни текст угледати светлост дана.

– Згрожени смо и одреаговаћемо. Видећемо како – рекле су нам колеге, додајући да чињеница да нико од њих нема контакт Ђорђа Мартића, аутора текста, нити да га виђају у редакцији, довољно говори о томе колико заступа ставове Илустроване. На питање како је онда могуће да таква насловна страна угледа светлост дана, упутили су нас на Зефирина Грасија, директора Политике А.Д., јер, како истичу, ниједна насловна страна у Политикиним издањима не може да изађе без његовог одобрења.

Граси нам је, пак, рекао да он не аминује све насловнице, али је признао да је видео насловну Илустроване пре него што је отишла у штампу. Упитан зар не сматра да је она спорна, да шири мржњу и позива на линч новинара који критички извештавају о актуелној власти, наш саговорник каже да „није то баш тако“.

– Није то толико страшно. Текст, међутим, нисам прочитао пре објаве – рекао је Граси. На питање шта мисли о тексту након што га је прочитао, директор Политике је остао недоречен.

– Мораћу да га прочитам још једном, пажљиво, па ћу вам онда рећи свој суд – поручио је Граси.

Ауторски текст Ђорђа Мартића почиње констатацијом да су српски медији кренули „на нож“ на председника Србије Александра Вучића.

„Тако је лист „Данас“ у претпрошлом недељном броју са себи својственим наопаким вредносним одређењем објавио текст о томе како је Вучић давне 1998. „као министар информисања у време када је редакција због своје „независне“ политике била доларски подржавана из Вашингтона и НАТО, „забрањивао овај лист“. Лист „Данас“, при томе, не подсећа читаоце да је армада Вашингтона и НАТО, у том тренутку већ требало да убија по Србији. Убијање Срба тих дана је спречио један српски официр откривајући планове агресије уз помоћ колеге из Француске. Али „Данас“ ни данас нема разумевања за шири историјски оквир у коме је забрањиван. Муке са својим тадашњим „тискањем“ и сада они стављају испред страдања ове заједнице и то користе и у актуелној дневно политичкој борби њихових спонзора против председника Србије. Своју срамоту да нису стали уз своју државу у најтежим тренуцима у њеној новијој историји, они би да представе као своје херојство. И да нападну председника Србије Александра Вучића“, наводи Мартић. Ово је само део текста „Пси су пуштени“, који кроз замену теза, одсликава намеру аутора да дискредитује независни медиј који је био на удару сваке власти, а највише под режимом Александра Вучића. Мартић се осврће и на друге независне медије, док свесрдно подржава Драгана Ј. Вучићевића, коме, према његовом схватању, прети затворска казна због кривичне пријаве поднете због говора мржње и ширења расне и друге нетрпељивости. На крају, Мартић „прозива“ Политику и РТС, питајући се „зашто ћуте“.

Сам аутор, Мартић, каже за Данас да је наш проблем ако смо у тексту видели нешто спорно и да ту нема никаквог позива на линч.

– Имам право на своје становиште. Ја сам човек који мисли, нисам човек из хора. А да ли су новинари Данаса „пси“, па, питајте оне који вас држе и који вас окрећу против ваше земље – поручио је Ђорђе Мартић.

Његов ауторски текст осудила су сва новинарска удружења у Србији. Председник УНС-а Владимир Радомировић оцењује за наш лист да је у њему спорно – све.

– Текст у којем се подржава забрањивање Данаса и других медија и којим се умањује злочиначко убиство Славка Ћурувије, није текст. Екипа која је жарила и палила Политиком 90-их година вратила се у Илустровану политику и испољава своје фрустрације – наглашава Радомировић. Он додаје да држава треба да изађе из власништва у медијима, као што је Политика, да неко не би помислио како управо држава стоји иза оваквих текстова.

НУНС и НДНВ су први осудили насловницу и пропратни текст, који, како истичу, позива на линч независних новинара и медија. Председник НУНС-а Славиша Лекић каже да је ово опасан атак не само на професију већ и на физички интегритет новинара Данаса, ТВ Н1, НИН-а, Времена…

– Понашање државе, која ћутке окреће главу од скандала у новинама које она контролише, сугерише један од три могућа закључка: први, да власт, на челу са премијерком, није свесна шта данас значи таргетирати новинаре, у том случају штампати и поделити значење речи „таргетирати“; други, да власт „пере руке“ правдањем да не жели да се меша у уређивачку политику, што указује на моралну инвалидност и вишак лицемерја; и трећи, да власт само формализује политичку вољу да новинаре, који им не повлађују, ваља по сваку цену застрашити и удаљити од посла којим се баве. Типујем на последњу опцију – каже Лекић.

Главни уредник НИН-а Милан Ћулибрк оцењује за Данас да спорни текст не треба посматрати изоловано, већ као дело система који Србију гура у дубље поделе на непријатеље и оне који пишу хвалоспеве Вучићу.

– Гуши се свака критичка мисао а даје простор онима који тапшу по рамену – закључује Ћулибрк.

Лекић: Политика превазишла Информер

– Таргетирајући медије и новинаре који су „на нож“ кренули на председника Србије, компанија Политика је овим текстом превазишла и Информер и Пинк и Српски телеграф и све Драгане Вучићевиће и Сарапе овог света. Имала је Политика у својој историји гомилу прљавих текстова, од „Војка и Савла“, до „Запушеног носа, прођите поред ДОС-а“, али од овог текста опасније је једино било штиво „Ћурувија дочекао бомбе“, занимљиво – истог потписника. Реч је, нажалост, о вредносним судовима који у оваквом систему нису подложни правним санкцијама – каже Славиша Лекић.

Глигоријевић: Текст је глуп и празан

Уредница у Времену Јована Глигоријевић каже за Данас да је текст глуп и празан, написан са циљем да испровоцира таргетиране, те да ту нема шта више да се коментарише.

Амбасада САД цитирала Џеферсона

Америчка амбасада у Србији је јуче на свом званичном Твитер налогу уз ретвитовање текста Инсајдера о „случају Илустрована политика“ под насловом „Кад држава пусти псе“, цитирала једног од оснивача и бившег председника САД Томаса Џеферсона: „Ако бих ја требало да одлучим да ли да имам владу без новина, или новине без владе, не бих ни за тренутак оклевао да изаберем ово друго“. Твит је ретвитовао и амбасадор Велике Британије у Србији, Денис Киф.

Катарина Живановић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар