Почетна » За 10 година изгубили смо цео један Нови Сад, а предвиђања за 2061. су тек ЗАСТРАШУЈУЋА

За 10 година изгубили смо цео један Нови Сад, а предвиђања за 2061. су тек ЗАСТРАШУЈУЋА

од admin
0 коментар

У Србији се у само у шест општина, од 169 колико их има, роди више становника него што их умре.

У питању су Нови Сад, Нови Пазар, Бујановац, Сјеница, Прешево и Тутин, показују званични статистички подаци за прошлу годину.

Просечна старост грађана Србије је око 43 године, а ти подаци су још црњи ако се Србија упореди са бившим југословенским републикама када је реч о природном прираштају – код нас је он најнижи.

Како упозорава др Иван Маринковић, научни сарадик Института друштвених наука, годишње више умре од 35.000 до 38.000 људи него што их се роди.

– Не треба да чуди што смо између два пописа становништва „изгубили“ између 350.000 и 380.000 становника – каже он, а преноси „Политика“.

Поређења ради, Нови Сад, као други највећи град у Србији, рачунајући шире подручје, има око 342.000 становника.

Губимо три милиона људи до 2061. године

Према речима Маринковића, ако се наставе актуелни демографски трендови, 2061. године имаћемо три милиона људи мање него данас.

– Стопа смртности у Србији је међу највишима у Европи, а ми у просеку живимо осам, девет година краће него него становници скандинавских земаља. Интерне миграције на релацији село-град испразниле су цела насеља у Србији, а због емиграције младог становништва имамо веома неповољну старосну структуру грађана и она је скоро 43 године. Ако се наставе актуелни демографски трендови , 2061. године имаћемо три милиона људи мање него данас – наводи др Маринковић.

Он додаје да свега 32 од 233 државе на планети бележе пад броја становника, док негативни природни прираштај има 18 земаља света, од којих се 17 налази у Европи.

– Од тих 18 земаља, које бележе смањење броја становника, њих 13 се суочава са негативним природним прираштајем и миграцијама, а међу њима је и Србија – наводи он.

Демографи, иначе, стрепе да ће доћи до егзодуса младих људи у земље ЕУ, у случају да Србија постане њена чланица.

Политика , Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар