Почетна » ТЕГЛА БАГРЕМОВОГ МЕДА 1.700 ДИНАРА: Пролећни мразеви и суша довели до просечне године за пчеларе у Србији чиме ће покрити само трошкове

ТЕГЛА БАГРЕМОВОГ МЕДА 1.700 ДИНАРА: Пролећни мразеви и суша довели до просечне године за пчеларе у Србији чиме ће покрити само трошкове

од admin
0 коментар

 

Мразеви и суша довели су до пада производње. Ипак, пчелари не очекују неку велику зараду, јер, како кажу, сав новац ће морати да искористе како би покрили трошкове производње.

– Цена меда код пчелара је скочила на неких 1.000 до 1.200 динара – рекао нам је Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије. – Има га врло мало ове године и то што се добије одмах иде у извоз. Багремов мед у трговинама је између 1.500 и 1.700 динара за килограм. Немамо још податке каква ће бити година. Багремовог меда је можда било на 20 одсто територије, а и ту је он био испод половине просечног приноса. Прошле године смо имали и старе залихе, а сада их немамо. Ни са другим врстама меда неће бити боља ситуација. Или је измрзао или није медио.

Председник СПОС објашњава да ту где је било багремовог меда, било га је упола од просечног приноса. Извоз је много допринео да поскупи, јер је то најтраженији мед на свету. Због добре цене, пчелари су се одлучивали да га продају.

Како нам је испричао Живадиновић, оваква ситуација са багремовим медом, али и цена, биће плодно тло за фалсификаторе. Лажном меду не може се стати на пут. У СПОС увек апелују на грађене да купују на провереним местима и да не наседају на ниске цене. Мед можете да пронађете и за 500 динара, али он није видео пчелу.

Багремов мед се откупљује на велико за неких шест до седам евра по килограму. Засад је једино добра сунцокретова паша, али се овај мед у Србији не употребљава толико као друге врсте. Ливадска паша није била лоша, али је подбацила липова.

ЦЕНЕ
Сунцоркетов 600 до 900

Ливадски 1.000 до 1.500

Цветни 800 до 900

Липов 900 до 1.100

Ј. Су.   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар