Почетна » УДРИ ПО СИРОТИЊИ: Нови закон предвиђа новчане казне за просјаке

УДРИ ПО СИРОТИЊИ: Нови закон предвиђа новчане казне за просјаке

од admin
0 коментар

У скупштинску процедуру ушао је нови Закон о јавном реду и миру који предвиђа новчане казне за просјаке, врачаре и простититуке.

Законом је предвиђено и да онај ко просјачењем угрожава спокојство грађана или нарушава јавни ред и мир буде кажњен новчаном казном од 5.000 до 30.000 динара или казном затвора до 30 дана, док ће онај ко организује или за просјачење користи децу бити кажњен од 50.000 од 150.000 динара и казном затвора од 30 до 60 дана.

Ко се бави врачањем, прорицањем судбине, тумачењем снова или сличним обмањивањем на начин којим узнемирава грађане или нарушава јавни ред и мир – казниће се новчаном казном од 10.000 до 50.000 динара или радом у јавном интересу од 40 до 120 часова.

Иначе, гатање и врачање дозвољено је у већини демократских држава, као што су на премијер Сједињење Америчке Државе. Услов је да гатаре и врачаре буду регистроване и да плаћају порез.

Можда не би шкодило српском буџету да држава легализује гатање и врачање.

Предвиђено је и да они који се одају проституцији или уступају просторије ради проституције бити кажњени новчаном казном од 50.000 до 150.000 динара или казном затвора од 30 до 60 дана.

Ко малолетном лицу уступа просторије ради проституције – казниће се затвором од 30 од 60 дана.

Предложеним законом уређује се и начин прикупљања добровољних прилога који се прикупљају посредством хуманитарних и других удружења, уз обавештавање надлежне организационе јединице Министарства унутрашњих послова.

Како пише у предлогу Закона, ко прикупља добровољне прилоге без обавештавања надлежног органа или у току прикупљања добровољних прилога угрози спокојство грађана или наруши јавни ред и мир – казниће се новчаном казном од 10.000 до 50.000 динара или радом у јавном интересу од 40 до 120 часова.

Надлежни органи за одржавање јавног реда и мира су Министарство унутрашњих послова, комунална полиција и инспекцијски органи.

 

(telepromter)

Можда ти се свиди

Оставите коментар