Почетна » Некада је ово језеро било ДРАГУЉ СРБИЈЕ, а сада слике са његових обала постају СВЕ ТУЖНИЈЕ

Некада је ово језеро било ДРАГУЉ СРБИЈЕ, а сада слике са његових обала постају СВЕ ТУЖНИЈЕ

од admin
0 коментар
 
Због испуштања воде која се користи за производњу струје, ниво Заовина је драстично опао. Заливи су буквално пресахли, иза воде која је отекла цевима остале су голе стрмине, водено пространство се повукло око корита Белог Рзава, дубински се преполовило. Језеро је претворено у ругло. Прилазак површини воде сада захтева спуштање или низ стеновите литице или гажење блата до колена. Водостај из дана у дан опада, језеро нестаје, слике су све тужније и ружније.
Опет, лепота и атрактивност језера на Тари, до којег дође сваки туриста који посети ову планину, тек су секундарне сврхе његовог постојања јер Заовине су реверзибилно језеро Хидроелектране „Бајина Башта“ и његове честе осцилације су предвиђене. Језеро у срцу планине осмишљено је као јединствен електрохидролошки подухват да прими већу количину воде коју Дрина донесе у језеро Перућац. Вода из Перућца, када нема велике потрошње струје, избацује се пумпама и цевима, пењући се уз Тару, доспева у Заовине. Кад ниво Перућца опадне и кад се јави потреба за већом производњом струје, вода из заовинског „складишта“ се враћа низ планину, директно у турбине хидроелектране.
Заовинско језеро налази се у саставу Националног парка Тара, а запослени у овом предузећу су огорчени због тренутног стања акумулације и указују на последице превеликог испуштања воде.
– Више од половине, можда и две трећине језера је испражњено. Вода константно опада, пре неколико дана језеро је било 31 метар, а тренутно је 36 метара испод максимума. Толико је водостај опао по вертикали, док због косих обала то изгледа много више. Заливи су суви и пусти, а туристи које овде затичемо су згрожени – прича за „Блиц“ Синиша Јевтић, управник рибарског подручја НП Тара.
 
Жале се и туристи
 
На „нестанак“ језера жале се издаваоци приватног смештаја на Заовинама. Кажу, туристи који су протеклих недеља долазили на викенд одморе имали су замерке на боравак јер су призори око језера одударали од оних који се рекламирају на туристичким брошурама.
Ово је друга година заредом, каже Јевтић, како водостај Заовинског језера у ово доба године драматично опада, што ће, указује он, испоставити скуп цех по рибљи фонд.
– Мрест штуке је пропао, пропашће и мрест друге рибе. Притом, риба прати воду, одлази с њом, не може се сабити у оно мало воде што је остало. Ми смо одговорни према риболовцима који купују дозволе, али и инспекцијама на чијем смо тапету због неодржавања рибљег фонда. А наше кривице нема. Следеће године је мониторинг рибљег фонда и плашим се да ће он показати како је неконтролисано испуштање језера девастирало биодиверзитет. Угрожени су и пастрмски рибњаци – прича Јевтић.
ХЕ „Бајина башта“: Тридесет метара изнад биолошког минимума
 
„Блиц“ је покушао да у ХЕ „Бајина Башта“ чује објашњење за оволико пражњење Заовинског језера, међутим рекли су нам да немају дозволу ЕПС-а да причају и да све налоге добијају из централе у Београду. Кратко нам је још само речено да је тренутни водостај језера 30 метара изнад биолошког минимума.
Владимир Лојаница   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар