Почетна » Шарчевић: Ишли смо у „ситна цревца“, од 1. септембра све мора да функционише

Шарчевић: Ишли смо у „ситна цревца“, од 1. септембра све мора да функционише

од admin
0 коментар

 „Сваки синдикат има своју верзију догађаја и практично да нисам чуо похвале, већ само критику ради критике“, изјавио је министар просвете Младен Шарчевић, коментаришући саопштење Уније синдиката просветних радника, у којем се наводи да није могуће организовати рад у школама од 1. септембра и направити распоред.

Министарство, како је рекао, већ два месеца прави сценарио за наредну школску годину, а према оном који је изабран, ниједна установа нема исте услове за његово спровођење, стога је све требало прилагодити и ускладити.

„Синхронизовали смо наставу у школи и наставу на ТВ каналима и већ данас имам податак да је преко 50 одсто школа завршило анкете и немамо ниједну установу која не зна шта ће да ради. У анкетама је мање од пет одсто људи изабрало учење од куће“, каже Шарчевић.

Додаје да је за сутра заказан састанак са Заједницом школа за децу са посебним потребама за које министарство тражи решења.

Каже да код првака нема дилеме када је реч о повратку у клупе и наводи да је на данашњи дан снимљено око 75 одсто садржаја за септембар, за све нивое.

„Снима се на осам језика националних мањина и то је нешто што није урадила ниједна држава. Дакле, имамо снимљену целу наставу за основну школу, за гимназију, као и за опште стручне предмете, односно 15 струковних области рада“, навео је министар.

На критике да ће се вирус појавити у школама, Шарчевић одговара да су епидемиолози наложили да и деца носе маске, док рукавице нису обавезне.

„Ђаци носе маске током уласка у школу и током боравка на часу, осим ако ученик не одговара, када му се евентуално дозвољава да је скине. Носи маску на одмору и одлази кући. Боравак у школи заиста је најбезбеднији део дана ђака“, сматра Шарчевић.

Апеловао је на родитеље да мере температуру деци пре поласка у школу.

„Ако школа има 1.000 ђака, ко ће у првој смени да стоји пред уласком у зграду и мери деци температуру? Чекало би се сат и по времена да се дође на ред. Родитељи ваљда виде дете пре поласка у школу, виде како изгледа и уз све то – нека му измере и температуру. Неопходно је да смо ефикасни“, истакао је он.

 

Подсећа да су часови скраћени на 30 минута, што је, како каже, довољно за главни део часа. Део посла који не стигне да се уради током наставе у школама, урадиће се онлајн. Физичко је, каже, модификовано.

„Направљено је упутство које ће ићи сутра, а које говори да, по одлуци Кризног штаба, сви први часови у свим школама треба да буду посвећени епидемији. Сваки час физичког, разредног или грађанског часа, биће употребљени за оно што ће радити професори физичког, биолози, психолози, чак и школски лекари“, објаснио је Шарчевић.

На питање о боравку, Шарчевић каже да ће боравак функционисати за родитеље који раде, што се не односи на родитеље који раде од куће.

„Ту имамо резервне варијанте за простор, па и за запослене. Мислили смо на сваки детаљ“, додао је он.

Закључио је да родитељи немају разлога за бригу и честитао је ђацима полазак у школу, посебно првацима.

Фонет/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар