Почетна » Потписница петиције докторка Саша Љуштина за Инсајдер: Дајем отказ јер нећу да трпим притиске, нисам чланица ниједне партије

Потписница петиције докторка Саша Љуштина за Инсајдер: Дајем отказ јер нећу да трпим притиске, нисам чланица ниједне партије

од admin
0 коментар

 

Љуштина за Инсајдер наводи да јој је јуче, након што је потписала петицију, директор рекао да се исели из собе у којој борави на послу.

„То су наше лекарске собе, у једној соби је начелник Одељења и постоје још две собе где су најстарији специјалисти. Ми ту пишемо радове, причамо с пацијентима. Нисам се иселила, очекујем да ми се прво објасни разлог. Свако може да се распита како радим свој посао. Ако има било каквих стручних пропуста, директор може да ме позове на разговор и да ме казни. Али да ме неко кажњава јер сам изнела своје мишљење – то нећу да трпим. Радим овај посао 20 година. Свакако нећу да остајем на клиници, даћу отказ“, каже докторка.

Љуштина истиче да од када је почела епидемија није узела ни дан одсуства, иако код куће има две кћерке млађе од 12 година.

„Када је почела епидемија никоме није било свеједно, сви смо били уплашени. Имам кући децу којој могу да пренесем инфекцију. Али ми смо тај позив изабрали и стоички подносили целу ситуацију. Имали смо много дежурстава по 24 сата и били јако оптерећени јер смо у једном тренутку били једина гинеколошко-акушерска клиника која је радила са нековид пацијентима“, додаје.

„Кризни штаб треба да нам даје праве информације, и да ради оно што налаже струка“

На почетку епидемије, каже, имала је апсолутно поверење у Кризни штаб, укључујући и моменат када је речено да је вирус побеђен.

„Али мере су потом укинуте напрасно. Нама сад долазе и нековид и ковид пацијенти, али и они који не знају да су заражени. Али добро, то је наш посао. Ја само тражим да се политика не меша у струку. Никада нисам била члан ниједне политичке партије, нити симпатизер. Кризни штаб треба да нам даје праве информације, и да ради оно што налаже струка“, поручује докторка.

Наводи да не зна који су били мотиви Кризног штаба за допуштање масовних окупљања, али да као докторка зна да су сви научени да одлуке доносе полако и промишљено.

„Тако да не могу да верујем да људи из Кризног штаба који су толико искусни тако нагло доносе одлуке. Учени смо да не брзамо, да не бисмо касније били изненађени. Сада више ни не слушам конференције за јавност. Радим свој посао, штитим породицу и себе“, додаје.

Како наглашава, лекари који су потписали проглас у сваком смислу желе да буду изузети из политике и нису иступили испред било које политичке опције.

„Напротив, све време покушавамо да не наседамо на провокације и власти и медија који покушавају да представе наш поступак као политички, опозициони. За себе гарантујем да ово не радим из политичких разлога. Урадила сам ово за своје колеге, угрожени су људи, здравствени радници, наше породице. Знам каква је ситуација колегама у црвеним зонама, то је необјашњиво кроз шта пролазе. Али и ми у нековид болницама, које нико не спомиње, и те како радимо лавовски посао. Ја само желим да дам неки свој глас, допринос, да могу да погледам у огледало себе, а своју децу у очи. Нисам ни на чијој страни, овде је у питању здравље и струка“, поручује докторка Саша Љуштина.

Иначе, данас је објављена порука коју је ова докторка послала у Вајбер групи „Уједињени против ковида“, а у којој објашњава ситуацију на послу.

Упитан да прокоментарише ситуацију у којој се нашла докторка Љуштина, али и генерално притиске које трпе потписници прогласа, министар здравља Златибор Лончар рекао је јуче да их “нико неће дирати”.

“Нити ће да помисли на то. Нисмо ми неко племенско друштво, немојте нас вређати, не да ћемо их заштитити, него ћемо се придржавати онога што су тражили”, поручио је министар здравља.

Иначе, отворено писмо Влади и осталим надлежним институцијама, у којем се, између осталог, тражи формирање новог Кризног штаба, до сада је потписало више од 2.000 лекара.

Проглас „Уједињени против ковида“ у међувремену су подржали уметници, адвокати и просветни радници потписујући одвојене листе „Подршка медицинским радницима у борби против ковида“.

У прогласу лекара, који се појавио пре три дана, наводи се да као лекари који су положили заклетву сматрају да им је морална и професионална обавеза да укажу на озбиљност ситуације у којој се Србија налази.

Наводи се да је потпуно попуштање противепидемијских мера у предизборном периоду (митинзи, утакмице, турнири, прославе и сл.) довело до губитка контроле над епидемиолошком ситуацијом, те да се то никако не може оправдати стручним мотивима.

„Конфузија поводом броја оболелих и преминулих је изазвана неслагањем са статистичким и епидемиолошким очекивањима, сазнањима из свакодневног рада, те контрадикторним изјавама у јавности. Све то је озбиљно уздрмало здравствени систем и нарушило поверење и грађана и здравствених радника. Из тог разлога желимо да се оштро оградимо од републичког Кризног штаба за борбу против ковида-19“, истиче се у писму.

Овај поступак медицинских радника и министар здравља Златибор Лончар и премијерка Ана Брнабић оценили су као бављење политиком.

Лончар је тако пре два дана изјавио да се „не ради о струци, већ о политици“, као и да су потписници људи из странака и неки који раде у иностранству.

Премијерка је јуче рекла да разуме да су људи који су потписали отворено писмо „фрустирани“.

„Али да кажете да је здравствени систем пред колапсом… А реците ми који здравствени систем није пред колапсом? Наш и даље стоји, и лекари се надљудским напорима труде. Могу да разумем и нападе и лажи сваки дан, али не могу да се сложим, и мислим да је срамота. Немојте да изгубите из вида резултат на крају, да Србија ову борбу води одлично, и због овога ћу одговарати сваки пут на све овакве оптужбе“, поручила је премијерка.

Епидемиолог Предраг Кон, члан Кризног штаба је навео да поштује отворено писмо, али да „колеге немају довољно информација“.

Иступ лекара прва је коментарисала заменица директорке Института за јавно здравље Батут Дарија Кисић Тепавчевић, рекавши да на списку, који је у том тренутку потписало око 350 лекара, није видела компетентне за заразне болести.

Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар