Почетна » Протест грађана Бора због загађења из погона топионице бакра Зиђин

Протест грађана Бора због загађења из погона топионице бакра Зиђин

од admin
0 коментар

 

Скуп је у организован преко друштвених мрежа и представља најмасовнији еколошки протест од када је изграђена нова топионица, а кинеска компанија постала већински власник РТБ Бор.

Међу окупљенима је био велики број предшколске и школске деце која су скандирала „Нећемо дим“ док су старији учесници протеста узвикивали „Ми смо Борани, најјачи смо најјачи“.

Један од учесника протеста показао је лабораторијске налазе пацијенткиње из Бора у којима се види велики садржај олова у крви.

Окупљени су носили транспаренте, међу којима и „Стоп злочину над борском децом“.

Еколошки активиста Илија Ђуричић рекао је да је протест организован јер институције које треба да спрече загађење не раде свој посао.

„Морамо да добијемо гаранције да ће топионица убудуће радити без загађења“, навео је Ђуричић.

Један од говорника преко мегафона је рекао да „протест није политика, већ живот, а када је живот у питању, борба мора битие непрестана“.

„Ово није протест, него вапај за помоћ, јер не желимо да уз маске за заштиту од короне носимо и гас маске. Можете ви да градите куле и градове, али нас пустите да живимо“, рекао је окупљенима.

Најавио је да ће скупови бити организовани „све док загађење не престане“ и додао да ће свако наредно окупљање имати „озбиљније акције“.

Учесници протеста су се потом упутили ка капији Топионице, а деца су позивала станаре околних зграда да „изађу напоље“.

Саобраћај је обустављен у централним улицама којима пролазе учесници протеста.

Кинеска компанија Зиђин, која је постала већински власник РТБ Бор, пре два дана је зауставила погон топионице услед прекомерног загађења и започела ремонт постројења како би спречила такве појаве у будућности.

Из компанија је тада саопштено да је одлучено да се одмах заустави рад топионице и крене у ремонт који је, према плану одржавања, био планиран за новембар, пошто је протеклих дана, услед квара на опреми погона, повећана емисија димних гасова, што је негативно утицало на квалитет ваздуха у Бору.

Претходно је реаговала и градска власт која је поднела кривичну пријаву против те компаније због прекомерног загађења.

У Основном јавном тужилаштву у Бору навели су да поступају по пријави, да је у току и прикупљање обавештења, као и да је од надлежног републичког инспектора у Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине затражен ванредни надзор компаније.

Бета, Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар