Почетна » Кризни штаб: Распуст од 21. децембра до 18. јануара, вртићи и нижи разреди остају да раде, препорука да виши разреди пређу на онлајн наставу

Кризни штаб: Распуст од 21. децембра до 18. јануара, вртићи и нижи разреди остају да раде, препорука да виши разреди пређу на онлајн наставу

од admin
0 коментар

 

Он је навео да се основне школе и вртићи неће затварати и да ће основне школе наставити да раде по постојећем систему од 1. до петог разреда.

Кризни штаб је, како је рекао, предложио да се од петог до осмог иде на онлајн наставу до почетка распуста.

“Таква одлука важи и за све средње школе јер се у средњим школама спроводи највише ризичног заражавање средњошколаца који онда то доносе својој кући. Факултетима се предлаже да одлуче, али је препоручено да који год може иде на онлајн наставу с тим што ће неки морати да организују лабораторијске вежбе уз сво поштовање мера”, рекао је Тиодоровић

Он је изразио жељу да до почетка распуста школски систем функционише у мање ризичном окружењу.

Како је образложио, у целој Србији у средњим школама је неповољнија ситуација и већи је број ученика тамо заражених, али то није више од 0,24 одсто.

У основним школама је, рекао је, већи проблем с наставницима било да су болесни или морају бити у изолацији и тај процанат 2,2 одсто наставника.

Одлуке Кризног штаба требало би да потврди Влада, а премијерка Ана Брнабић је најавила да ће одлуке Владе бити у складу с датим препорукама.

Тиодоровић је навео и да се наставља примена свих мера које су на снази и позвао грађане на “челичну дисциплине” наредних недеља.

Он је истакао уверење да ће здравствени капацитети издржати и апеловао на грађане да се понашају у складу с препорукама – да носе меске, одржавају физичкук дистанце и дезинфикују руке

„Тек после 4. или 5. децембра може доћи до смиривања ситуације и заравњења епидемиолошке криве. У овој ситуацији је врло тешко, ванредно, посебно у Београду и великим градовима, болнице су нам пуне, проблем је не само наћи слободне кревете, већ и да ли имамо довољно кадра, да ли ће они издржати“, нагласио је Тиодоровић.

Он је навео да је ситуација тешка и да је око 2.000 здравствених радника заражено, али је констатовао да „функционишу сви системи“.

„Не видим потребу, и мислим да смо у томе јединствени и стручни и немедицински део Штаба, за било каквим ограничењима кретања. Ванредно стање нема потребе да уводимо“, оценио је Тиодоровић.

Све што можемо да урадимо, наводи, је да будемо одговорни, да се понашамо у складу са прописаним мерама.

„Овај талас би требало да се смири, не само код нас, већ и у Европи, до Нове године“, нагласио је и додао да ћемо са „доласком вакцине имати бољу ситуацију“.

На питање да ли ће бити ограничења за улазак у Србију уочи предстојећих празника, Тиодоровић је одговорио да ће о томе бити накнадно ослучено и да је неопходно утврдити за које би земље евентуално било уведено ограничење.

Инсајдер

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар