Почетна » Заштиник: Полиција не протестима у јулу незаконито примењивала силу према појединим грађанима

Заштиник: Полиција не протестима у јулу незаконито примењивала силу према појединим грађанима

од admin
0 коментар

 

Заштитник грађана је, наводи поступао по сопственој иницијативи на основу видео снимака са друштвених мрежа и оних које је добио од грађана. Утврдио је и да полицајци нису имали видно истакнуте идентификационе ознаке што су у обавези.

Седам месеци након протеста све препоруке Заштитника односе се на будуће поступање МУП-а. Тако, Заштитник грађана Зоран Пашалић за Инсајдер наводи да је поводом утврђених чињеница МУП-у препоручено да ресорни министар, директор полиције и начелници полицијских управа “убудуће спроводе делотворну истрагу, утврђују индивидуалну одговорност и санкционишу одговорне службенике”.

“Препоручено је и да Сектор унутрашње контроле у будућем раду одмах по сазнању да је дошло до незаконитог поступања на штету права грађана предузима све радње усмерене на откривање одговорних полицијских службеника”, наводи се у одговорима Заштитника.

Заштитник грађана у препоруци МУП-у навео је и да би требало континуираним обукама обезбедити да сви полицајци приликом примене овлашћења поступају у складу са законом и да обезбеди да сви полицијски службеници приликом обезбеђења јавних скупова и примене полицијских овлашћења према грађанима имају видно истакнуте идентификационе ознаке.

Поступке контроле законитости и правилности рада Министарства унутрашњих послова Заштитник грађана је покренуо у јулу прошле године када је из те институције саопштено да полиција није системски користила прекомерну силу према учесницима протеста, а да ће бити извршена контрола у поједниним случајевима.

Заштиник грађана не наводи конкретне случајеве на које се контрола односила, али је јасно да је неколико примера полицијске бруталности кроз вести обишло свет.

Најпознатији је снимак који је невладина организација А11 објавила је на свом Твитер налогу, а на коме се види како полиција брутално пребија једног од демонстраната у улици Краља Милана у Београду.

 

Пребијање три мушкарца на клупи у парку видео се у живом укључењу телевизије Н1. Због сумњи на полицијско злостављање демонстраната, Београдски центар за људска права (БЦЉП) поднео је кривичне пријаве Првом основном тужилаштву, а једна од њих се односи на снимак на којем се види да су полицајци тукли тројицу мушкараца који нису пружали отпор, већ су седели на клупи. Из Првог основног тужилаштва тада је за Инсајдер речено да ће по пријавама поступати у редовној процедури и да ће од Сектора унутрашње контроле МУП-а бити затражено да утврди идентитет полицајаца који су тукли демонтранте, који су се у тада водили као НН лица.

 

Једини случај у коме је утврђен идентитет полицајца које применио прекомерну силу је рушење дечака са бицикла током протеста у Новом Саду.

 

Ни новинари нису били поштеђени па је тако агнеција Бета саопштила и да су полицајци тукли репортера Бете Жикицу Стевановића и камермане Луку Пређу и Рељу Пекића, иако су се уредно легитимисали као новинари.

Невладине организације против полиције су поднеле десетине пријава Првом основном тужилаштву које су се одосиле на бруталност полиције према грађанима, али до сада ниједна нема епилог.

Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар