Почетна » Европски комесар: Путовања у ЕУ са дигиталним зеленим сертификатом могућа од краја јуна

Европски комесар: Путовања у ЕУ са дигиталним зеленим сертификатом могућа од краја јуна

од admin
0 коментар

 

Европски комесар за правосуђе и заштиту потрошача Дидије Рејндерс рекао је европским посланицима да ће почетком јуна почети пилот пројекат за тестирање сертификата, са циљем да цео систем почне да функционише до краја јуна.

Представљајући предлог Европске комисије о сертификатима Одбору Европског парламента за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове (ЛИБЕ) 13. априла, Рејндерс је рекао да је Комисија спремна да до краја јуна заврши неопходне техничке инфраструктурне радове, објављено је на сајту ЕП.

Рејндерс је рекао да ће бити поштована правила приватности и да ће документ садржати минимум потребних личних података, као и да неће бити прављена централизована база података на нивоу ЕУ.

Предлог Европске комисије би требало да одобре посланици Европског парламента и државе чланице.

До сада се само 13 земаља сагласило о специфичним критеријумима за издавање таквог зеленог туристичког пасоша најкасније до јуна, према саоштењу аустријског министарства туризма, преноси бриселски портал ЕУ Обзервер.

То су Аустрија, Бугарска, Хрватска, Кипар, Данска, Француска, Немачка, Грчка, Италија, Малта, Португал, Словенија и Шпанија. Чланице ће моћи да сертификате користе и за друге потребе поред туризма.

Што се тиче европосланика, већина њих подржава предлог Комисије, али и даље траже одговоре на нека кључна питања, од основних права до научне валидности сертификата.

Европски парламент ће на следећој пленарној седници, од 26. до 29. априла, усвојити позицију за преговоре са Саветом ЕУ.

Доказ о вакцинацији, негативном тесту или стеченом имунитету

Дигитални зелени сертификат ће, како се наводи у предлогу ЕК, садржати доказ о вакцинацији против ковида-19, негативном тесту или стеченом имунитету након прележане болести, биће бесплатан и доступан у дигиталној форми или на папиру.

Према предлогу ЕК, чланице морају да издају сертификат за све вакцине коју је одобрила Европска агенција за лекове (Фајзер/Бионтек, Модерна, Астра Зенека, Џонсон и Џонсон), а могу да одлуче да прихвате и друге вакцине које су одобрене само у одређеној земљи чланици.

Комисија наглашава да ће ти сертификати спречити дискриминацију појединаца који нису вакцинисани, али неки европосланици су и даље скептични како ће то функционисати у пракси.

Поједини европосланици су на седници Одбора истакли да тестови на корона вирус морају да буду приступачни свим чланицама како би били истинска алтернатива вакцинацији.

Зелени траже бесплатно тестирање

Посланици из редова Зелених су најавили амандман на предлог Комисије, наглашавајући да тестирање треба да буде бесплатно за све.

Просечна цена теста се значајно разликује међу земљама чланицама.

У Холандији или Ирској, цена ПЦР теста је између 100 и 160 евра, а у Белгији око 50 евра.

Рејндерс је међутим рекао да би ограничавање цене тестова, или одлука да они морају бити бесплатни, представљало озбиљно мешање у надлежност држава чланица у области јавног здравља.

Предлог да ће сертификати важити док Светска здравствена организација не прогласи крај пандемије такође је наишло на критике неких посланика. Никола Прокачини из групе Европски козервативци и реформисти рекао је да „европски инструмент не би требало да буде у рукама организације изван ЕУ“.

Још једно питање које изазива забринутост је да ли опоравак од ковида гарантује било какав имунитет.

Европски надзорник за заштиту података Војћех Вјевјоровски рекао је на седници Одбора да за то нема много научних доказа.

„Чак и ако је систем безбедан по питању заштите података, његово функционисање не треба да води стварању лажних очекивања. Не можемо да ширимо лажне безбедносне гаранције које нису засноване на чврстом научно доказаном знању“, рекао је Вјевјоровски.

Бета/Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар