Почетна » Случај фабрике Галеника: Пропадала због дугова, продата испод цене, док судски процеси како су дугови настали трају годинама

Случај фабрике Галеника: Пропадала због дугова, продата испод цене, док судски процеси како су дугови настали трају годинама

од admin
0 коментар

 

Фабрика лекова Галеника основана је 1945. године. Продата је 2017.године.

У време приватизације, Галеника је имала 177 регистрованих производа, 163 лека која се издају на лекарски рецепт и 14 производа који се налазе у тзв. „слободној“ продаји. Најзначајнији брендови Галенике су: Палитреx, Диклофен, Синацилин, Бенседин, Ксалол, Пантенол, Олиговит и бројни други.

Галеника поседује 41,9 хектара грађевинског земљишта у Београду као и земљиште у Нишу, Бабушници, Сопоту и Новој Вароси укупне површине 2,3 хектара.

У њеном власништву је и 59 објеката у које спадају: магацини, апотеке, пословне зграде и четири фабрике: Фабрика чврстих фармацеутских производа, Фабрика лекова, Фабрика парафармацеутике и Фабрика денталних производа.

Фирме у којима Галеника има већински део или целокупно власништво су: Галинг доо, Галеника Бања Лука доо, Галеника Црна Гора доо и Галеника Клирит доо из Земуна.

Све ово продато је у процесу приватизације 2017. године због процене која је показала да је Галеника задужена више него што је вредност имовине коју поседује, држава се одлучује за модел приватизације по којој се продаје капитал. У том случају купац наслеђује и дугове али и имовину. Почетна цена капитала фабрике, коју је одредила држава, била је 1 евро. Продата је, званично, компанији Елиус из Луксембурга за 16 милиона евра уз обавезу враћања дуга банкама у износу од 25 милиона евра и обавезна улагања у износу од 5,5 милиона евра.

Спорно је међутим то што је, према истраживању Инсајдера, држава непосредно пре продаје практично отписала највећи део дуга.

У Министарству привреде које је било задужено за приватизацију Галенике тврде да ништа није спорно и да је све што се десило, када је у питању продаја фабрике лекова, било једино могуће.

Медјутим, на основу прикупљене документације и анализе коју су урадили новинари Инсајдера држава приликом огласа за продају није показала реално стање. Приказан је дуг изнад висине имовине у износу од 152 милиона евра, а реално је био после отписа дуга око 40 милиона евра. Тендер је споран из више разлога, купац је формално познат али до крајњег власника води 13 повезаних фирми.

Све о томе како је и коме продата Галеника, како су опроштени дугови, али и како су настајали погледајте у серијалу Инсајдера “Распродаја под заветом ћутања”.

Три истраге, два суђења, одговора још нема
Због сумње да су злоупотребе разог гомилања дугова у Галеници у периоду од 2008. До 2012. године вођење су чак три истраге. На самом почетку истрага надлежни су обећавали да ће бити откривено где је отишао новац, а укупно три истраге односиле су се на чак 120 милиона евра.

Огњеновић је у јануару ове године првостепено осуђен у поступку “Галеника 1” на шест година затвора, односно годину и по дана мање колико провео у притвору током истраге.

Изрицање пресуде у поступку “Галеника 2” заказано је за среду.

Све време Огњеновић негира да је новац извучен из Галенике.

Трећом истрагом био је обухваћен и Дејан Бацковић, функционер СПС-а, који је у спорном периоду био председник Управног одбора Галенике, али епилог није познат. У истрази су, између осталих, као сведоци саслушани и функционери СПС-а Ивица Дачић и Бранко Ружић, као и бивши министер економије Млађан Динкић.

Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар