Почетна » „ОЧАЈАН САМ, СРАМОТА МЕ ЈЕ ШТО ПРИПАДАМ ТОЈ НАШОЈ РАСИ“ Познати српски сликар Владимир Величковић о СКАНДАЛУ У ПАРИЗУ

„ОЧАЈАН САМ, СРАМОТА МЕ ЈЕ ШТО ПРИПАДАМ ТОЈ НАШОЈ РАСИ“ Познати српски сликар Владимир Величковић о СКАНДАЛУ У ПАРИЗУ

од admin
0 коментар
Сликар Владимир Величковић, чије су слике „привремено“ скинуте са изложбе поводом 20. годишњице НАТО бомбардовања на СРЈ у Културном центру Србије у Паризу, оценио је да такав потез представља гест неодмерене цензуре, јер је то, како каже, била прилика да они који су бомбардовали виде сав ужас који је њихов поход оставио.
 

vladimir velickovic galerija haos_161213_RAS foto Vesna Lalic (5)                  ФОТО: ВЕСНА ЛАЛИЋ / РАС СРБИЈА

 
– Очајан сам. Срамота ме је што на неки начин припадам тој нашој раси која није способна да обележи на достојанствен начин догађај какав је 20. годишњица НАТО бомбардовања – изјавио је Величковић за „Данас“.
 
Platna slikarke Biljane Vilimon u Parizu koja su kasnije sklonjena kao i Veličkovićeva
                                        ФОТО: БИЉАНА ВИЛИМОН / ПРИВАТНА АРХИВА
Платна сликарке Биљане Вилимон у Паризу која су касније склоњена као и Величковићева
 
Он је казао да њега из Центра нико није обавестио о измештању изложбе, а да његову слику дугу четири метра нису могли да склоне јер нису имали где да је ставе.
 
– То што се догодило апсолутно је ужасан гест, да се ми и овог пута понижавамо, заборављамо у знак сентименталности и осећања групе војних аташеса који би, да изложба није склоњена, били у прилици да виде шта су урадили – рекао је Величковић.
 
A onda su sve slike uklonjene zbog prijema
ФОТО: НАТАЦХА ПЕЈИН /FACEBOOK
А онда су све слике уклоњене због пријема
 
Ово је, додао је, „гест неодмерене цензуре јер је то била прилика да они који су нас бомбардовали виде сав ужас који је њихов поход оставио – жртве, погинуле, децу која су страдала, порушене домове, фабрике, путеве… Поготово што нико није, нити ће икада одговарати за то“, рекао је Величковић.
 
Истакао је и да не разуме зашто је „повучена и дискретно приказана документација Историјског музеја иза кога стоји држава Србија“.
 
У међувремену су слике Владимира Величковића и Биљане Вилимон, које су, како је објављено, скинуте због посете официра НАТО-а, враћене на зидове изложбеног простора.
 
То је Тањугу потврдила координаторка за односе с медијима КЦ Србије у Паризу Наташа Пејин, која каже да је цела изложба „Србија 1999. године – 20 година после – док су падале бомбе“ враћена, као што је било и на отварању 23. марта.
 
„Да официрима НАТО не буде непријатно“
 
Како смо писали јуче, Радослав Павловић, директор Културног центра Србије у Паризу, у коме је изложена поставка о страдању Срба током НАТО бомбардовања, наредио је да се ова поставка уклони због посете официра НАТО-а, тврди Наташа Пејин, координатор за односе са медијима у овој установи.
 
Налог о уклањању изложених слика, како је пренела Пејин Павловићеве речи, стигао је из наше амбасаде у Паризу, под изговором, како Пејин поново цитира директора Центра, „да официрима НАТО не било непријатно“ на пријему који је требало да буде организован 25. марта у 18 часова.
 
Реч је о изложби која је усред Париза постављена поводом 20 година од почетка НАТО бомбардовања, чији су аутори наши познати сликари Владимир Величковић и Биљана Вилимон.
 
ИЗВОР:Тањуг, blic.rs
 
 

Можда ти се свиди

Оставите коментар