Почетна » КАТАРИНУ ЧЕКА ПОСАО ЧИМ ИЗАЂЕ ИЗ БОЛНИЦЕ: После текста објављеног у Новостима, реаговало Министарство за рад

КАТАРИНУ ЧЕКА ПОСАО ЧИМ ИЗАЂЕ ИЗ БОЛНИЦЕ: После текста објављеног у Новостима, реаговало Министарство за рад

од admin
0 коментар

 

Одмах је реаговао Зоран Ђорђевић, министар за рад, борачка и социјална питања, који је наложио надлежним службама да јој се помогне и нађе посао.

У изјави за „Новости“, министар Ђорђевић каже да је, по објављивању текста, обавестио Националну службу за запошљавање да ступи у контакт са Катарином, како би јој се што пре помогло.

– Из НСЗ у понедељак су је позвали, а пошто је у болници са дететом и не зна колико ће још тамо бити, предложила је да се чују за десетак дана – каже Ђорђевић. – Ако се посматра правно, пошто је била ангажована на привременим и повременим пословима, послодавац по закону није био у обавези да продужи уговор о раду. Овде се, међутим, поставља питање људскости, с обзиром на то у каквој тешкој ситуацији се ова жена налази због болести детета. Поступак послодавца говори више о његовом моралу.

Ђорђевић истиче да је срећа што је Катарина била пријављена, иако је ангажована на такозваним ПП пословима јер, у супротном, не би било никаквог доказа да је уопште и радила.

Отворила сам боловање 27. јула, а уговор о раду, који није продужен, истекао је 31. јула – прича Катарина. – Речено ми је да радим у приватној фирми која гледа свој интересе, и која не плаћа жене на боловању. Радим већ две године, уз стално продужавање уговора. Прво је било на неколико месеци, затим на три и последњи пут на месец дана. Боловања, два или три пута, била су, искључиво, због детета. Једном ме је чак ћерка мењала. Излазила сам у сусрет кад је год требало, док је Марка сестра чувала. Радила сам и ноћну смену, јер ми је тако било лакше, да бих дању била уз дете.

Животна драма породице Стефановић почела је у децембру прошле године, када је малишана сломио обичан вирус. Неколико дана Марку температура није пролазила – није могао нормално да се креће, нити да обави основне потребе. Одмах је упућен у Универзитетску дечју клинику у Тиршовој, где је задржан на одељењу интензивне неге. Тамо је провео 46 дана. Дијагноза је била Гилен-Бареов синдром – неуролошки поремећај који се испољава мишићном слабошћу.

Када је дечак скинут са респиратора и мало се опоравио, уследио је нови ударац. Малишану је дијагностикован – ковид 19, али је мали херој победио и корону. Због обољења које има, дечак не може да се креће, нити помера руке, па му је неопходна физикална терапија коју свакодневно има у Сокобањској.

НЕЋЕ САЖАЉЕЊЕ

Позив из НСЗ, Катарини, која се са малим Марком и лекарима „бори“, за његове поновне кораке, вратио јој је осмех на лице.

– Велико хвала министру на помоћи, јер сам се нашла у тешкој ситуацији. Газда ме је оставио буквално на улици – прича Катарина. – Звали су ме из НСЗ, али пошто сам на терапијама са дететом, чућемо се за који дан када ћу, вароватно, знати нешто конкретније о изласку из болнице. Не желим да ме ико сажаљева, већ хоћу да имам своје парче хлеба.

Б. Борисављевић   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар