Почетна » РХМЗ за Нова.рс: Стиже ледена звер, биће и минус 18

РХМЗ за Нова.рс: Стиже ледена звер, биће и минус 18

од admin
0 коментар

 

У Хрватској се већ оштре за олују Филомена која донела први снег у Мадрид после 10 година, а температуре спустила на -36 степени, па је упозорење РХМЗ на ледене дане у периоду од 16. до 19. јануара изазвало забринутост и грађана Србије.

“Не долази нам олуја из Шпаније, ми смо повезани с циклоном који се тренутно налази на истоку Европе и увлачи веома хладан ваздух”, каже за портал Нова.рс Александра Травица, метеоролошкиња РХМЗ-а. “За нас то значи да нас за викенд очекују ледени дани у целој Србији. У неким крајевима већ у петак”, најављује и подсећа да су у питању температуре врло нормалне за овај зимски период.

 

Ледени дани значе да температуре неће прелазити 0 степени, али главно питање је колико ћемо тачно ићи у минус.

“Најхладније ће бити у Сјеници, али тамо тако ниске температуре нису изненађење. Тамо смо већ за сутра прогнозирали -12, а за викенд би минималне могле да буду и -17, -18 степени. У Врању ће, на пример, минималне температуре бити између -7 и -11. У Београду између -4 и -6 у центру града, али на периферији би могло да се спусти и на -10, што спада у категорију јаког мраза”, открива нам Александра Травица.

Што се тиче снега, они који ових дана зимују на планинама не треба да брину о “залихама”, док је за Београд прогнозирано “сутра и прекосутра провејавање слабог снега, у суботу суво, а у недељу пар пахуља”.

“Већ од 19. јануара температура ће полако расти, па се у Београду очекује максимална дневна око 4 степена. У наставку пораст температуре, суво умерено до потпуно облачно време”, најављује метеоролошкиња.

По месечној прогнози објављеној на сајту РХМЗ ново захлађење очекује нас на самом крају јануара.

Ана Калаба     Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар