Почетна » Донете препоруке за организовање рада у управама и државним институцијама

Донете препоруке за организовање рада у управама и државним институцијама

од admin
0 коментар

 

Послодавац првенствено треба да има у виду да су нарочито угрожена лица са утврђеним хроничним обољењима и лица старија од 60 година и да посебну заштиту има родитељ детета до 12 година, а нарочито уколико је самохрани родитељ или је другом родитељу установљена радна обавеза, прецизирано је у саопштењу.

За те раднике неопходно је омогућити рад од куће и то у складу са планом рада и распоредом који је послодавац, односно руководилац, сам дужан да утврди за сваког запосленог. Препорука је да се план и распоред рада припрема на недељном нивоу и прилагођава одлукама Владе Србије, као ситуацији везаној за ширење заразе ЦОВИД19 вирусом.

Запослени је дужан да у току радног времена за време обављања послова ван службених просторија послодавца – од куће, претпостављеном руководиоцу буде доступан путем телефонске, електронске и непосредне комуникације, као и да достави завршен посао ради информисања или на сагласност свом послодавцу.

Запослени за време трајања ванредног стања, право на плату остварују уколико раде у пуном радном времену и обављају послове радног места на којима су распоређени. Такође, право на плату остварују и они запослени који раде од куће ван просторија послодавца, а они остварују и сва друга права из радног односа, исто као да су радили и послове обављали у просторијама послодавца.

Запосленима, који имају обавезу кућне изолације, које је утврђена само ради праћења стања (карантин), не може се утврдити обавеза долазака на рад у просторије послодавца.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар