Почетна Друштво Унеско Катедра за биоетику апелује на Вучића због загађења у Смедереву

Унеско Катедра за биоетику апелује на Вучића због загађења у Смедереву

од admin
0 коментар

 У саопштењу се наводи да се загађењима у Смедереву крши Унескова Универзална декларација о биоетици и људским правима, као и остале конвенције о људским правима чији је Србија потписник.

„Озбиљно загађење ваздуха канцерогеним материјама у Смедереву, које већ дужи период угрожава живот и здравље грађана тог града и околине проузроковано је еколошки неодговарајућим поступањем руководиоца Смедеревске железаре у власништву комапније ХБИС група, делом и радом градских котларница на мазут“, наводи се у саопштењу.

Унеско Катедра за биоетику за Европу наводи да је „загађење толиких размера да се и у селима у околини железаре могу гледати рудне падавине црне и црвене боје“.

„Имајући у виду несагледиве, катастрофалне, последице по животну средину, пре свега по здравље грађана Србије, те да нема адекватног одговора надлежних, како на локалном тако ни на републичком нивоу, председнику Републике упућујемо апел да информише грађане о нивоу загађености ваздуха у Смедереву, именује главне загађиваче и предузме све мере ради заштите живота и здравља грађана Смедерева и села и градова у његовој близини“, наводи се у саопштењу.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар