Почетна » Adria News из Луксембурга, власник ТВ Н1, тражи заштиту међународних институција

Adria News из Луксембурга, власник ТВ Н1, тражи заштиту међународних институција

од admin
0 коментар
Adria News из Луксембурга, власник телевизије Н1, упутила је писмо на више од 130 адреса међународних и невладиних организација, медијских асоцијација, као и Европске уније и затражила заштиту телевизије Н1 и њених новинара од кампање коју против Н1 воде високи државни, владини и функционери владајуће коалиције.
 
ФОТО:Н1
 
Поштовани,
 
Н1 је кабловски, регионални, независни телевизијски неwс канал са три продукцијска центра у Србији, Хрватској и Босни и Херцеговини. Од почетка емитовања програма, 2014. године, Н1 Србија изложен је перманентним притисцима, етикетирању и кампањи обесхрабривања, који долазе од највис̌их функционера владе и владајуће коалиције укључујући и председника државе.
 
Циљ притисака и кампање од почетка је да се Н1 компромитује и застраши етикетирањем као антисрпска, опозициона и антивладина телевизија. Етикетирање јавних функционера редовно прате напади на Н1 у таблоидима и другим медијима који су под директном или индиректном контролом власти.
 
Сваки талас напада на Н1 доводио је до бројних претњи новинарима и уредницима Н1 посредством различитих платформи. Само ретке су процесуиране и добиле су судски епилог.
 
Док са једне стране декларативно подржава слободу медија, власт у Србији са друге чини све да слободне медије утиша. Права парадигма те хипокризије је последња изјава министра полиције да су медији у Србији слободни. Исти министар полиције не тако давно, телевизију Н1 назвао је ЦИА телевизијом.
 
Као што вам је вероватно познато у Београду и другим бројним градовима Србије већ месецима се одвијају легитимни протести грађана против политике актуелне власти. Н1 професионално извештава са тих протеста увек водећи рачуна да уз пренос догађаја и порука са протеста објављује и оцене и ставове владе. Притисци и напади на Н1 појачани су од када Н1 извештава са грађанских протеста. У току је кулминација тих напада.
 
Н1 је недавно перманентно, уживо извештавао са протеста чији епилог је био улазак дела протестаната у зграду јавног сервиса, Радио телевизије Србије. Камере и репортери телевизије Н1 били су, за разлику од свих пет телевизија са националном фреквенцијом, све време у згради РТС-а. Поступајући професионално телевизија Н1 је у свом вишечасовном програму пренела и ванредну конференцију за новинаре министара полиције, изјаву директора РТС-а, као и део ванредне информативне емисије РТС-а посвећене том догађају.
 
Уследили су нови и очигледно организовани, претећи притисци и напади на Н1 у ком су учествовали пре свега министри, као и премијерка владе Србије. Н1 је пред камерама моћних националних телевизија, етикетиран као „учесник“ протеста. Извештавање Н1 владини функционери оценили су као: „лицемерно“, „скандалозно“, као „позив на учешће на упад у РТС“, извештавање „са циљем да се протест омасови“, „позив на насиље“, „планирано извештавање иза ког стоји витални политички интерес Н1“.
 
Ове најгрубље клевете и опасне поруке државних функционера кулминирале су у таблоидима блиским власти. На порталу једног од њих извештавање Н1 оцењено је као „позив на убиство председника Србије“.
 
Након интонације за нападе на Н1 од стране државних функционера, уследиле су нове претње усмерене ка телевизији Н1 и њеним новинарима, са друштвених мрежа и посебних платформи за говор мржње. Овај пут се ради о стотинама претњи. Новинарима Н1 прети се физичким насиљем, обележавају се као „издајници“ и „страни плаћеници“. Увек је неизвесно шта након оваквих претњи може да уследи.
 
Србија је земља која има велику фрустрацију убистава новинара која никада нису расветљена. Н1 у овом тренутку чини посебне напоре како би осигурао физичку безбедност својих новинара.
 
Молимо Вас да, у оквиру ваших могућности, утичете на владу и државни врх Србије како би се овакве кампање, инициране од њих, зауставиле.
 
Надамо се да ћете учинити све да се притисци на Н1, као и друге независне медије у Србији смање и омогуће минимални услови за њихово функционисање.
 
Позивамо Вас да, у мери ваше моћи, заштитите безбедност и интегритет новинара Н1.
 
Срдачан поздрав,

Jugoslav Ćosić

News Direktor, N1 Srbija

Ralf Mathney

Direktor, Adria News Sarl, Luksemburg

ИЗВОР:Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар