Почетна » Адвокатска комора Београд обуставља рад од петка до – испуњења захтева

Адвокатска комора Београд обуставља рад од петка до – испуњења захтева

од admin
0 коментар

 

Како је речено за Н1, за обуставу рада гласала су 632 адвоката, 177 је било против, а 10 их је било уздржано.

Основни захтеви које траже чланови АКБ су:

– повлачење из јавне расправе Нацрта закона и изменама и допунама Закона о парничном поступку у целости, испитати оправданост доношења измена и допуна Закона о парничном поступку, уколико су измене потребне навести разлоге, те уколико постоје разлози за измене, формирати нову радну групу Министарства правде РС у којој ће адвокатура бити адекватно представљена уз учешће легално изабраних представника београдске адвокатуре, сразмерно броју адвоката уписаних у Именик адвоката на територији града Београда.

– отклањање правне несигурности изазване доношењем допуњеног става Врховног касационог касационог суда од 16.09.2021. године на начин који би био прихватљив за грађане и адвокатуру

– да надлежни државни орган хитно донесе одлуку о замрзавању пореских обавеза у односу на адвокате, а према Уредби о ближим условима, критеријумима и елементима за паушално опорезивање обвезника пореза на приходе од самосталне делатности и то на нивоу 2021. године, а у односу на новоуписане адвокате да пореско оптерећење буду на нивоу 2018. године (пре доношења Уредбе), све док се не постигне договор између представника адвокатуре и државе.

Београдски адвокати најављују и да у данима обуставе рада неће поступати у поступцима пред судовима и другим органима на територији целе Србије без изузетака.

Обустава се односи на све поступке укључујући и тзв. притворске предмете, поступке према малолетницима и поступке по привременим мерама.

Како се додаје, у току обуставе рада адвокати могу да сачињавају писмене поднеске који су везани за рок и у ситуацији када би странка изгубила право на подношење правног средства или би јој била нанета ненадокнадива штета.

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар