Почетна Друштво Афричка куга свиња стигла до Београда: Без лека, само превентива и еутаназија

Афричка куга свиња стигла до Београда: Без лека, само превентива и еутаназија

од Други Пишу
0 коментар

Афричка куга свиња шири се великом брзином у читавом региону. Потврђена је у Хрватској, у Републици Српској, а у Србији је стигла и у села око Београда. Начелник Одељења за здравље животиња Управе за ветерину Бобан Ђурић каже да је болест изузетно опасна и да против ње не постоји вакцина и нема лечења, па се у зараженом газдинству све свиње морају еутаназирати.

Лека за афричку кугу свиња нема, постоји само превентива – изолација и еутаназија. Претходних дана болест се проширила на више насеља у околини Београда, на левој обали Дунава, преноси РТС.

Начелник Одељења за здравље животиња Управе за ветерину Министарства пољопривреде Бобан Ђурић каже да је куга свиња опасна заразна болест домаћих и дивљих свиња свих категорија.

„Узрочник је вирус који је прилично отпоран у спољашњој средини и прилично је тешко сузбити ову болест“, објашњава Ђурић.

Истиче да је болест забележена у Србији још 2019. године и да се од тада ширила источним и југоисточним деловима земље.

„У последњих неколико месеци број жаришта је нарочито ескалирао у Браничевском управном округу, а од 1. јуна и у Јужнобанатском управном округу и у Граду Београду, где се ова два округа и граниче“, наводи Ђурић.

Наглашава да је болест изузетно опасна, да не постоји вакцина и да се оболела животиња не може излечити, па се у зараженом газдинству све свиње морају еутаназирати.

„Од власника тражимо сарадњу, ако примете било какву промену у здравственом стању свиња, треба одмах да пријаве надлежној ветеринарској служби односно ветеринарској инспекцији. Колеге знају каква је даље процедура. Свака таква животиња ће бити испитана и уколико постоји било каква сумња на ту болест, даље ће се предузимати прописане мере“, каже Ђурић.

Истиче да је промет свиња у зараженим и угроженим подручјима забрањен и да власници морају да се придржавају биосигурносних мера.

„Локалне самоуправе морају да помогну у делу евентуалног уклањања лешева угинулих свиња јер је јако битно уклонити такве лешеве на прописан начин. Јако је опасно уколико власник леш угинуле свиње баци било где јер тиме доприноси ширењу болести“, објашњава Ђурић.

Након Семберије, куга свиња се појавила у Шамцу и дистрикту Брчко

Да би се спречило ширење заразе у Републици Српској, на месец дана је забрањен рад сточних пијаца. Забрањено је и организовање сајмова и изложби и продаје хране за животиње ван пословног простора

Директор Ветеринарског института „Др Васо Бутозан“ Драган Кнежевић каже за РТС да је ситуација алармантна и да је проблем регионалан.

Истиче да имају 23 жаришта у Семберији, једно у Шамцу и четири на територији Брчко дистрикта.

„Све мере су предузете, имамо Републички кризни штаб, имамо локалне кризне штабове. Функционише све у складу са правилима струке. То је једини начин борбе“, наглашава Кнежевић.

Foto N1/arhiva

РТС/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар