Почетна » АКЦ „Полигон“ из Косјерића тежи ка самоодрживости, сви могу да помогну путем добровољних донација

АКЦ „Полигон“ из Косјерића тежи ка самоодрживости, сви могу да помогну путем добровољних донација

од Други Пишу
0 коментар

Алтернативни културни центар „Полигон“ у Косјерићу полако приводи крају грађевинске радове. До сада су у овом центру сређени тоалети, расвета, али и спољна изолација. Унутра је постављена бина, а спољашњи изглед красиће мурали познатих уметника из овог краја. За даљи развитак, како кажу, битно је да раде на самоодрживости простора како би могао да се сам финансира и плаћа неопходне рачуне, те планирају трајне налоге и фандрејзинг. У склопу центра покренуто је и аматерско позориште, чија се представа очекује у мају.

Како би алтернативни културни центар у Којсерићу био самоодржив, удружење „К-тоwн гроуп“ имаће континуирану фандрејзинг стратегију уз помоћ које ће се прикупљати средства за плаћање рачуна, одржавање простора и остале трошкове.

„Партнери и грађани могу да помогну и преко добривољних донација. Нека идеја је да направимо неке трајне налоге са појединцима, удружењима, привредницима који хоће да помогну наш програм и то је нешто на чему ћемо радити у наредном периоду“, каже Јанко Белић из овог удружења.

Иако су имали доста посла око сређивања простора, из удружења кажу да су имали и доста активности у претходном периоду.

„Имали смо две или три галеријске изложбе, два концерта, имали смо доста радионица за децу, покренули смо аматерско позориште. Идеја нам је да покренемо и подкаст, који ће ићи једном месечно. Углавном ћемо интервјуисати суграђане, наше успешне са неким занимљивим причама из живота и то су теме за првих пет епизода подкаста“, додаје он.

Простор који су опремили је независан. Моћи ће да га користе сви они који буду поштовали правила које су дефинисали за све учеснике. Белић истиче да је овакав простор веома важан и да је нешто што се, како каже, ретко среће у Србији.

„Скоро се завршио конкурс ‘Из мојих ципела’ где смо позвали грађане и удружења да се укључе у унапређење живота у заједници, кроз предлоге пројекта, које ћемо ми помоћи логистички и искуствено. Већ су се јавила нека удружења и појединци, те ћемо у наредном периоду помоћи да те идеје спроведу у дело“, додаје он.

Помоћ коју су добили на пројекту „Твоје место у Србији“ је веома значајна, јер сада имају, како кажу, озбиљни темељ за наставак рада, за оснаживање капацитета. За Косјерић је центар, истичу, велики искорак напред и надају се да ће активистички дух тек да се пробуди и да буде видљив у овом делу Србије.

 

Фото: А.Ђ/МРЦН

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар