Почетна » „АКО КУПИТЕ ТРИ КУТИЈЕ, ДОЛАЗИМ НА КУЋНУ АДРЕСУ“ Звали смо продавца лажне „вијагре“ који хвата муштерије по БАНДЕРАМА, ево како је то изгледало

„АКО КУПИТЕ ТРИ КУТИЈЕ, ДОЛАЗИМ НА КУЋНУ АДРЕСУ“ Звали смо продавца лажне „вијагре“ који хвата муштерије по БАНДЕРАМА, ево како је то изгледало

од admin
0 коментар

Србија је поново облепљена огласима за продају илегалног лека за потенцију „камагра“.

Медикамент се већ годинама шверцује из Индије, а за разлику од претходног периода, када су понуди биле таблете и гел, сада су ту и „шумеће таблете“, бомбоне, али и други облици „камагре“.

Лек се нуди „по бандерама“ и аутобуским станицама, а они који га купују ризикују животе, јер уместо доброг секса могу да прогутају мишомор, упозоравају стручњаци за „Блиц“.

А да наши мушкарци јесу заинтересовани да своју (им)потенцију лече код продавца, а не лекара, говори и податак да су већ неки исечци, на којима су бројеви телефона с огласа, већ били узети ујутру, када су репортери „Блица“ фотографисали својеврсну „огласну“ таблу на аутобуској станици и покушали да купе лек од Драгана, како се представио човек који нам се јавио, када смо позвали остављен број телефона.

Ево како је текао разговор

– Добар дан. Хтела сам за мужа да купим неки од тих ваших производа. Он никада не би отишао код доктора.

– Добри су сви. Реците шта вас занима?

– Ове шумеће таблете мислим да би му одгворале.

– Да, добре су. Има их седам у паковању. То кошта 850 динара.

– Како се користе?

– Сат пре сексуалног односа требало би ваш муж да попије половину.

– Он има 95 килограма и баш је висок. Да ли има везе с дозом та његова килажа? Има и висок притисак. Да неће да му шкоде?

– Ма, не. То је сигуран лек! Од „вијагре“ је 10 пута бољи. Не мора пола да попије – исправио је Драган дозу – може и четвртину.

– Добро. Како да купим тај лек? Да ли ви долазите на адресу или би требало да дођем код вас?

– Када купујете три паковања онда долазим на адресу. Пошто узимате једну кутију, можемо да се нађемо у граду – навео је он и распитао у ком смо делу града и где је најбоље да се нађемо.

– Хвала вам. Уколико будем одлучила да купим „камагру“ јавићу се. Пријатно.

– Пријатно.

И, то је то! Ни „по муке“ до лека за потенцију који, на основу података са сајта АЛИМС, није регистрован у Србији, што значи да није прошао анализе, нити се зна којим путевима из Индије стиже директно на „огласе по бандерама“.

Kamagra sajt

Да ствар буде гора, према важећим законима у Србији, ниједан лек не може да се продаје ван апотека, ако је регистрован, а Драган је у том смислу занимљив случај јер у огласу нуди и код нас регистровани „циалис“.

Осим огласа залепљених по бандерама и станицама, „камагра“ се нуди и путем Фејсбука, али и интернет сајтова.

Проф. др Александар Вуксановић, уролог у Клиничком центру Србије (КЦС), апелује на мушкарце да никако не купују „камагру с бандера“ јер може да буде опасно.

Тај лек, потврђује проф. Вуксановић, није регистрован у Србији и не зна се шта садржи, али и одакле долази.

– Са друге стране, узроци еректилне дисфункције (импотенције) могу да буду различити. Како би се одредила права терапија требало би да се постави права дијагноза.

– Еректилна дисфункција је симптом, а њени узроци могу да буду различити. Праве теарпије су лекови, а некада и операција. Али то мора да процени лекар. Сваки мушкарац који има тај проблем требало да се јави урологу да би се утврдио узрок и почело лечење – упозорава он.
Истовремено, колико је проблем велики показује свестка сататисртика, према којој је сваки други мушкарац некада у свом животу имао еректилну дисфункцију.

Код нас такве статистике нема, али, уролози тврде, да се не разликује много од те у свету, због чега је продаја „камагре“ још опаснија.

Како су почетком ове године за „Блиц“ објаснили продавци „камагре“, када је њиховим огласима био облепљен читав Београд, тај лек купују сви – од грађевинских мајстора, полицајаца, преко адвоката и судија, па до лекара и компјутерских генија.

– Кажу да ми подстичемо људе на швалерацију, али то није истина. С друге стране, узевши у обзир тренутно стање с наталитетом, ово би можда могло и да „спасе ствар“ – објаснили су они.

У „продавницама“ преко огласа и на интернету, продаје се све – од лекова за потенцију, преко стероида, али и озбиљних медикамената – цитостаика, антиобиотика и других.

Драган Јовановић, заменик начелника за високотехнолишки криминал у МУП, апелује за „Блиц“ да се „камагра“, али и сви други лекови, никако не купују на овај начин јер се тако ризикује живот.

– Чиста је катастрофа куповати „камагру“, али и било који други лек и медицинско средство путем интернета и огласа. У Србији смо имали озбиљне случаје погоршања здравља после коришћења таквих лекова и средстава. Са друге стране, људи их купују, а да не знају шта је у њима. То се пакује ко зна где, не пролази никакве контроле надлежних и продаје се на црно – упозорава Јовановић и додаје да су припадници његовог одељења у МУП написали много пријава за тај вид илегалне продаје шверцованих лекова, али да огласи ничу као печурке.

– Подсећам грађане да су у таквим лековима пронађени и трагови мишомора, а продавце смо проналазили како у шупама пакују таблете из корита и канти у кутијице. Још једном апелујемо на људе да не купују лекове преко огласа јер стварно ризикују животе, а то не причам напамет. На тек завршеној конференцији за вискотехнолошки криминал посебно је скренута пажња на продају фалсификованих лекова путем интеренета и колико је то опасно по животе грађана – навео је он.

Jedino lek iz apoteke

Недавно је за „Блиц“ и Павле Зелић, фармацеут из Агенције за лекове и медицинска средства, упозорио да у лековима купљеним путем интернета и преко огласа, могу да се нађу мишомор, антифриз, боја за путеве и друге такве супстанце.

– Постоје сусптанце за које нико при здравој памети не би помислио да ће се наћи у лековима. Пацијенти не знају да у организам могу да унесу отров за пацове, антифриз, боју за путеве, восак за подове… – рекао је Зелић за „Блиц“.

Такви лекови, додаје, у највећем броју праве се у илегалним фабрикама у Кини, Индији и Бразилу, а намењени су глобалном тржишту, али долазе и до Србије.

Смртоносне дозе

– Такође, неколико је категорија фалсификованих лекова – они који уопште немају такозвану активну сусптанцу, те изостаје њихово дејство, они који садрже већ поменуте токсичне супстанце – отров за пацове и друге, али и група лекова која садржи одређну активну сусптанцу, али нису произведени по принципима добре призвођачке праксе. Знамо да неки лек мора да садржи, на пример, 10 милиграма неке супстанце и да тако буде у свакој таблети. Код фалсификатора та сусптанца може да се нађе у смртоносној дози – објаснио је он.

Радмила Бриза    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар