Почетна » Ако отерате пописивача с врата платићете казну 50.000 динара

Ако отерате пописивача с врата платићете казну 50.000 динара

од Други Пишу
0 коментар

Попис становника у Србији почиње 1. октобра и трајаће до краја тог месеца. Пописивачи ће на прва врата покуцати већ у суботу у 8 сати, а онима који одбију да одговоре на питања или дају нетачне или непотпуне податке прети и казна од 20.000 до 50.000 динара.

Од 1. октобра грађани Србије одговараће на 69 питања. Законска обавеза је да се у попису учествује. У супротном, предвиђене су прекршајне пријаве. Београђани се за попис спремају, али не знају за казне.

Они који не буду код куће када анкетар дође, могу телефоном да договоре термин за попис. На сва питања, мора се одговорити тачно и потпуно. Ко не жели, не мора да одговори на три – о националној припадности, вероисповести и матерњем језику.

„Наш задатак је да пробамо да их мало омекшамо, да им на леп начин приближимо важност и сврху пописа за наш град, за нашу државу и ако ни тада не желе, ми ћемо се чути са инструкторима који ће касније са комисијом поново изаћи на терен и покушати да објасне домаћинству зашто треба да дају своје податке“, каже Марта Миличић, пописивач у Краљеву.

У случају да грађанин и тада одбије да учествује, локална пописна комисија обавестиће Републички завод за статистику. Случај одатле даље иде у Прекршајни суд, а он може да досуди и казну од 20.000 до 50.000 динара.

„Он води тај спор, који на крају се завршава неком казном или онако како пресуду донесе Прекршајни суд. Нама је идеја да мотивишемо грађане, да им објаснимо зашто је попис важан и да добијемо њихове податке, казна је нешто што је крајњи апарат“, указује Петар Коровић из Републичког завода за статистику.

Пописивача који је упоран и ипак захтева одговоре на такозвана етничка питања такође чека казна од 30.000 до 50.000 динара.

У још три случаја предвиђене су казне за њих – ако послове пописа не обављају благовремено и на прописан начин, ако не воде рачуна о тачној обради података и ако не чува тајност свих прикупљених података.

Љиљана Ђорђевић из Републичког завода за статистику навела је за портал Нова.рс да пописивачи имају задатак да идући од „врата до врата“ прикупе податке о свим становима домаћинствима и особама, на територији за коју су задужени. Новина је да ће пописивачи по први пут у попису радити без папирних упитника, односно помоћу лаптопова ће попуњавати електронске упитнике користећи апликацију која је развијена специјално за попис.

Овај метод ће Републичком заводу за статистику омогућити да, како је открила наша саговорница, резултати буду брже обрађени и објављени јер нема фазе уноса података која је трајала више месеци.

„Сви подаци које пописивачи прикупе на терену свакодневно се сливају у централну базу података, чиме је омогућено праћење обухвата скоро у реалном времену. Први резултати биће објављени најкасније месец дана по завршетку теренског прикупљања података, крајем новембра ове године, док ће се коначни резултати, по различитим обележјима, објављивати сукцесивно почев од априла 2023. године“, навела је Ђорђевић за Нова.рс.

Она је истакла да се посебно водило рачуна о заштити индивидуалних података, а предвиђен је стални мониторинг рада пописивача на терену.

Овај пут ће и мушкарце питати колико имају биолошке деце

Питања на овогодишњем попису се неће значајно разликовати од питања која су постављана у претходном попису (2011). Садржај пописа дефинисан је у складу са, како је истакла наша саговорница, међународним препорукама за пописе, односно укључена су сва обавезна обележја која су све земље чланице УН дужне да поставе у попису, али и националним потребама и захтевима корисника.

„То су свакако питања о полу, старости, брачном статусу, образовању, економској активности, блок питања о миграцијама, држављанству, националној припадности, вероисповести, матерњем језику и слично“, рекла је Ђорђевић.

У односу на претходни попис, нека питања ће бити модификована, па ће тако за наше повратнике из иностранства пописивачи постављати питања о дужини боравка у иностранству. Исто тако, док је у претходним пописима само женама постављано питање колико су родиле деце, у овом ће питати и мушкарце колико имају биолошке деце.

Бојана Миловановић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар