Почетна » „Ако сте ме назвали господином, а ја нисам дозволио , казнице вас“

„Ако сте ме назвали господином, а ја нисам дозволио , казнице вас“

од Други Пишу
0 коментар

„Родно сензитивне речи нису проблем, већ закон који предвиђа ригорозне казне за њихову злоупотребу“, рекао је адвокат Миленко Радић коментаришући Закон о забрани дискриминације који, како каже, предвиђа затвор и новчане санкције и до два милиона динара.

Са друге стране, Ана Нинковић, дипломирана професорка језика и књижевности, говорећи на тему родно осетљивог језика са адвокатом Радићем, рекла је да је језик жива ствар и да не треба мешати језичка и идеолошка питања.

– Пре неколико година, када је измена у уџбеницима предложена, неки професори су се побунили на један креативан начин тако што су писали посмртни говор српском језику. Мислим да су они мало промашили поенту, јер то није питање језика него идеолошко питање – рекла је Нинковић.

Ти исти професори који су је учили да је језик жив организам, успротивили су се када је дошло на ред питање о родној равноправности у језику.

– Ти професори су ме учили да је језик жив организам. То је прво што су ме научили. Мислим да нема потребе да се томе противимо. Чини ми се да је идеолошка перспектива друштвеног система у коме живимо та која ствара отпор. То што смо нешто променили не значи да је то неправилно. Понекад се подразумевало да се каже учитељ, доктор, лекар, али када су жене почеле да раде те послове почеле су те речи да се користе и у женском роду – каже Ана Нинковић.

Адвокат Радић с друге стране истиче да су у овом случају највећи проблем ригорозне казне, али и то што речи не могу улазити у речник принудно.

– Ово што је до сада речено не осликава ситуацију. Постоје САНУ, Институт за српски језик, Матица српска, Одбор за стандардизацију српског језика… Њихова је дужност да брину о језику. Они су сакупили 500.000 речи. Нико не каже да не треба језик да се прилагођава данашњем тренутку, али не може да се искључи. За родно осетљив језик ви немате ниједан речник, ниједну реч, немате граматику, немате правопис. Али имате прописе и морате их под принудом примењивати – истиће адвокат Радић.

Радић даље тврди да је обавезно да пре него што некога ословите морате да га питате како жели да буде ословљаван.

– Видећете како ће бити у медијима, шта ћете морати да урадите. Постоји казна у опхођењу. Ако сте ви мене ословили са господине Радићу, а ја вам нисам рекао да можете тако да ме ословите, направићете прекршај. Када сам дошао ви сте морали да нас питате како желите да нас ословљавате. Ове речи што се спомињу су маргиналне. То је исто као да сте рекли да вам се неке дневне речи: тебра, мунзе-конза… Временом речи улазе у речнике како их народ прихвата. Оне улазе у речник после извесног времена, али насилно не може никако – каже Радић.

Казна до два милиона динара

– Поред Закона о родној равноправности, он не би био битан да не постоји Закон о забрани дискриминације. Тај закон је изузетно опасан и постоји Кривични законик и заједно чине целину. Закон о забрани дискриминације каже да ћете бити кажњени до два милиона динара ако нешто прекршите. За повреду родног идентитета закон предвиђа и до 5 година затвора – каже Радић и додаје:

– Сада се неко ко је биолошки жена може изјаснити да је и мушкарац и жена, односно да је међупол. Тренутно званично постоји 150 међуполова који имају другачије називе. Ви сте у обавези да свакога од њих испоштујете и тако што их ословљавате онако као они желе – каже Радић за Курир.

FOTO: SCREENSHOT / K1 / SCREENSHOT

Софија Вулићевић  Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар