Почетна » Ако у среду 8. јуна одете на неки ШАЛТЕР, ЧЕКА ВАС ВЕЛИКО ПРИЈАТНО ИЗНЕНАЂЕЊЕ!

Ако у среду 8. јуна одете на неки ШАЛТЕР, ЧЕКА ВАС ВЕЛИКО ПРИЈАТНО ИЗНЕНАЂЕЊЕ!

од admin
0 коментар

– За издавање извода су се плаћале таксе, а закон предвиђа да провера информације коју ради службеник буде бесплатна – рекла је Удовички

Од 8. јуна почиње процес у коме треба да се промени начин на који управа размишља и начин на који ће грађани бити услужени, рекла је министарка државне управе и локалне самоуправе Србије Кори Удовички, агенцији Бета.

Она је додала да ће грађани моћи да се жале ако им из државне управе буду тражили податке које већ имају у сопственој евиденцији. Закон предвиђа и казне за службенике, ако грађанин поднесе прекршајну пријаву.
– За почетак очекујемо да управа престане да тражи информације које су садржане у личној карти, односно изводе из књиге рођених, држављанство и доказ о пребивалишту – истакала је Удовички и нагласила да нема потребе да се изводи доносе посебно, заједно са личном картом.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Према њеним речима, у многим локалним самоуправама већ примењују неку размену података и од кад је Закон о општем управном поступку усвојен раде на томе да савладају и размену о свим подацима у службеним евиднцијама.

– То не значи да ће престати потреба да се икаква уверења прибављају. На пример информације колико зарађујете, где сте запослени, уверења о здравственом стању и слична уверења, не стоје у службеној евиденцији и мораће се и даље прибављати – рекла је она.

Удовички је навела да очекује да се не само смањи непотребно дуплирање информација, већ да се промени и начин размишљања управе.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

– Та флексибилност је нормална у другим земљама. Наша традиција је да управа и правосудни систем јако буквално тумаче прописе и морамо да изађемо из тога – рекла је Удовички и додала да је да ће бити организоване обуке за службенике.

– Извод из матичне књиге рођених, уверање о држављанству и доказ о пребивалишту су три документа за који нема потребе да се посебно траже и грађани на томе треба да инсистирају – рекла је Удовички.

Грађани ће на овај начин како је објаснила, уштедети новац, али и време.

– За издавање извода су се плаћале таксе, а закон предвиђа да провера информације коју ради службеник буде бесплатна – рекла је Удовички.

Foto: Profimedia/Corbis

Она је подсетила и да је стари закон предвиђао да се од грађана не сме тражити податак који управа већ поседује, али да се та обавеза није поштовала.

Закон о општем управном поступку који је Скупштина Србије усвојила крајем фебруара, грађанима и привреди треба да обезбеди лакше добијање неопходне документације. Грађани ће подносити захтеве, а документа ће прибављати државни органи из службених евиденција, а биће ослобођени и од плаћања таксе за та документа. Пуна примена закона почиње од јуна 2017. године.

Телеграф.рс/Бета

Можда ти се свиди

Оставите коментар