Почетна » Активистички лексикон – Драган Кувељић, Група Машта: Ако желиш да нешто промениш, онда ти мораш бити та промена

Активистички лексикон – Драган Кувељић, Група Машта: Ако желиш да нешто промениш, онда ти мораш бити та промена

од Други Пишу
0 коментар

Доносимо вам приче о активним грађанима који су решили да део свог времена посвете да направе неку промену набоље у својој улици, месту, граду. Сазнајемо од њих како они доживљавају активизам и шта их мотивише да раде за колективно добро. Следећа таква прича долази нам из Пријепоља, од Драгана Кувељића из групе Машта.

Дете као главни инструктор властитог знања, његово право, културна разноликост, родна равноправност и здрава планета, представљају основну идеју групе “Машта”. Изложбом фотографија „И црно и бело, тако нам се хтело – и ти се питаш“ фокус је дат управо на опхођењу грађана према околини, као и на томе да то црно није донео нико са стране, већ ми или неко нама близак. Драган Кувељић указао је на изазове са којима се група сусрела, као и на то шта је био главни покретач ове изложбе.

Због чега је активизам важан?

Због потребе за бољим и другачијим, због отпора популаризму, корупцији, личним интересима, неправди, штети, дискриминацији, угрожавању достојанства. Због чувања и афирмације личне и колективне слободе мишљења, казивања и делања. Због дијалога, подршке и прихватања других и другачијих. Због потребе да стварамо боље и праведније друштво. Да се мењамо, да будемо бољи људи.

Која је била иницијална каписла да започнете Вашу активистичку причу?

Хтео сам да неке ствари учиним бољим, праведнијим и хуманијим, а кроз званичне институције то није било могуће.

Да ли сте некада (и када) пожелели да одустанете?

Контакти и процедуре са институцијама друштва су ме обесхрабривале и гасиле жељу и потребу да наставим са хуманим и племенитим активностима и идејама. На одустајање ме подстицао и однос доносиоца одлука који су најчешће почињали дијалог реченицама како нешто не може, а не како може.

Који су Вам били највећи изазови током активистичке борбе?

Стећи поверење и прихватање, осетљивих и маргинализованих група. Подстаћи их на сарадњу и веру у промене.

Најзначајнији тренутак, односно тренутак у ком сте помислили да је вредело труда?

Афирмација и прихватање вредности за које смо се залагали. Резултати и јавни наступи. Промоције постигнућа и вредности. Остварење циљева.

По(р)ука будућим активистима…

Негде сам прочитао и допало ми се. Ако желиш да нешто промениш, онда ти мораш бити та промена. Да би мењали треба прво ми да се променимо.

Подршка кроз промени.рс нам је значила због…

Знао сам да нисам сам. Важно ми је да је и другима стало до бољег, другачијег и праведнијег друштва. Сарадња са активистима других организација ме учинила јачим и самопоузданијим. Значи ми када делимо заједничке вредности. Подршка повећава мотивацију и веру у оно што радиш.

 

Аутор фотографија Драган Кувељић.

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар

2 × 4 =